Bademciklerde büyüme ve kriptik görünüm nedeniyle hastalar çoğu kez beta hastalığı tanısı alarak antibiyotik tedavisi uygulandığını belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Antibiyotik tedavisine yanıt alınamaması da hastalığı düşündüren bir bulgudur. Öpücük hastalığının tanısı, hastanın semptomları ve kan testleri ile konulur. Kan testleri, EBV enfeksiyonunu gösteren antikorları tespit eder” dedi.
Mononükleoz için spesifik bir tedavinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Tedavi, semptomları hafifletmeye odaklanır ve şunları içerebilir:
- Dinlenme: Yeterli dinlenme, iyileşmenin en önemli parçasıdır. Özellikle ağır egzersizden kaçınılmalı, bir ay süreyle ağır spor yapılmamalıdır. Ağır sporlar dalak yırtılmasına neden olabilir.
- Sıvı tüketimi: Bol sıvı tüketimi, dehidratasyonu önlemeye yardımcı olur.
- Ağrı kesiciler: Ateş ve ağrıyı hafifletmek için parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. İbuprofen ve aspirin gibi ilaçlardan kaçınılmalıdır, çünkü karaciğer sorunlarına neden olabilirler.
Hastalığın önlenmesi için kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, öpüşme ve yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Özellikle hastalığı olan kişilerle yakın temas sınırlanmalıdır ve öpüşmekten kaçınılmalıdır. Bazı araştırmalar, virüsün belirli kanser türleri ve otoimmün hastalıklarla ilişkili olabileceğini göstermektedir. En çok ilişkili olduğu kanser çeşitleri Hodgin lenfoma, Burkitt lenfoma, üst yutak kanseri, yumuşak doku kanseri ile mide kanseridir. Multiple skleroz (MS) hastalığı ile de ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çoğu insan EBV ile enfekte olmasına rağmen, kanser gelişme sıklığı düşüktür. Bu nedenle, öpücük hastalığı geçiren bireylerin düzenli sağlık kontrollerinden geçmeleri önerilir” ifadelerini kullandı.