07.12.2024 - 17:30 | Son Güncellenme:
Mutfakta tatlı hazırlarken fazla çikolata eritmek oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle kek, kurabiye, çikolatalı sos veya fondü gibi tariflerde kullandığınız erimiş çikolatadan artanları ziyan etmeyebilirsiniz. İşte doğru bir şekilde saklamanın yolu.
Çikolatayı doğru şekilde muhafaza etmezseniz, kalitesi bozulabilir, tadı değişebilir veya üzerinde beyazımsı bir tabaka oluşabilir. O nedenle yapacağınız ilk şey, arta kalan çikolataları bir tabağa veya yağlı kağıt kaplı bir fırın tepsisine dökmek. Kapta donmaması için hemen yapmanız önemlidir.
Çikolatayı dökerken ince tabakalar halinde dökmeniz, işinizi kolaylaştırır. Ardından bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz. Tamamen sertleştikten sonra çikolatayı kilitli poşetlere veya buzdolabı poşetine aktarabilirsiniz. Bu sayede yapısı bozulmamış olacak.
Erimiş çikolata sıcakken doğrudan buzdolabına veya dondurucuya koyarsanız, yapısında bozulmalar oluşabilir. Eğer çikolataya başka malzemeler karıştıysa, saklama süresi kısalır. Bu tür çikolataları hemen kullanmanız daha doğru olur.
Çikolata, hava ile temas ettiğinde beyazımsı bir tabaka oluşturabilir. Bu yüzden saklarken mutlaka hava geçirmeyen kaplar kullanın. Çikolatayı tekrar kullanmak için benmari usulü veya düşük ayarda mikrodalgada ısıtarak eski kıvamına getirebilirsiniz.
Çikolatayı uzun süre muhafaza etmek için dondurucuya koymak en etkili yöntemdir. Dondurucuda 3-6 ay boyunca bozulmadan kalabilir. Dondurucudan çıkan çikolatayı kullanmadan önce buzdolabında birkaç saat çözdürün. Ardından benmari usulüyle eritebilirsiniz.
Arta kalan çikolatayı değerlendirmek isterseniz, ev yapımı çikolata parçacıkları gibi küçük parçalarda kullanabilirsiniz. Brownie gibi tatlılara parçaları dahil ederek değerlendirebilirsiniz. Çikolata parçacıklı kekler gibi pek çok parça eklenebilen tatlı için kullanabilirsiniz.