21.11.2019 - 09:42 | Son Güncellenme:
Tatil kavramı genellikle geç saatlere kadar uyumak, sürekli bilgisayar başında zamangeçirerek, dijital oyunlar oynamak gibi algılanırken, bazı aileler de bu tatil süresini derslerin ve eksikliklerin tamamlanması ve öğrenme sürecinin devam etmesi için kullanıyor. Peki ara tatilde veliler çocuklar nasıl yaklaşsa daha doğru olur? İşte Uzman Psikolog Melek Abca'dan ara tatili verimli geçirmenin yolları...
Öncelikle tatil ve okul zamanlarında keskin geçişler yapmamak gerekiyor. Eğitim süreleri ile yaz tatillerinin uzun ve kesintisiz olması, çocukların kafalarında ders zamanı ve oyun zamanı diye bir ayrıma gitmelerine sebep olur. Aileler okul zamanlarında çocuklarına sadece ders çalıştırırken var olan oyun ve hobi araçlarını da ortadan kaldırır. Okul zamanlarında oyuncaklarından ve oyun arkadaşlarından mahrum kalan çocuklar, bir an önce okulun ve derslerin bitmesini bekler. Yani okulu ve dersleri bir tür ceza gibi görmeye başlarlar. Oysaki oyunlar, eğlenceler, hobiler ve arkadaş iletişimi çocukların yakıtıdır. Çocuklar bu zamanlarda kendi potansiyellerini ve hayal güçlerini geliştirir. Ebeveynlerin öncelikle çocukların kafalarındaki okulla ilgili ceza algısını ortadan kaldırması gerekiyor. Bu nedenle oyun ve eğitimin dengeli biçimde çocuklara sunulması gerekiyor.
İlk kez uygulanan bu ara tatil sebebiyle aileler panik yaşadılar. Ancak çocukların zihinsel, psikolojik ve bedensel iyilik halleri için gerekli olan bu tatil dönemi oyun ile ödevlerin daha dengeli şekilde gitmesi gereken bir zaman dilimi olarak kullanılmak en güzeli. Çocukların gün içinde 2-3 saat kitap okuması, bununla birlikte 2-3 saatini de oyuna ayırması uygun. Günün yarısının etkinlik, yarısının da oyun ve eğlence şeklinde geçirilmesi, çocukları okulların açılma sürecine daha kolay adapte eder. Bununla birlikte okul döneminde çocukların kendilerini geliştirebilecekleri bir oyun ve sosyal aktivitelere zaman ayırması gerektiği de unutulmamalı.
-Çocukların bir saat geç yatması ya da bir iki saat geç kalkması sağlanabilir.
-Okul veya tatil zamanlarında spor her çocuğun zihinsel bedensel ve psikolojik iyilik hali için gereklidir. Spor ayrıca çocuklarda görülen dikkat eksikliği veya hiperaktivite gibi sorunlarda olumlu anlamda destekleyici bir yöntemdir.
-Ailece vakit geçirmek, çeşitli aktiviteler yapmak ya da imkan varsa kısa bir tatil organize etmek işe yarayacaktır. Bu sürecin eksik kalan şeyleri tamamlama şeklinde geçirilmesi uygun olacaktır. Örneğin uzun zamandır gidilmeyen bir aile büyüğüne gitmek, görülmemiş tarihi bir yeri ziyaret etmek, yarım kalan bir kitabın bitirilmesi doğru olabilir.
-Çocuklara “Oyun oynama”, “Televizyondan başını kaldırmıyorsun” gibi sözler söylemek yerine “Kitap okumaya ne dersin?”, “Bir puzzle yapmayı denemek ister misin?” gibi öneriler ve seçenekler daha yerinde olacaktır. Böylece onlara keyif alabilecekleri alternatifler de sunulmuş olur.
-Çocukların hayata anlam katabilecekleri işlerde de yer alması onların kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur.