Halk arasında yanlış bilinen konulardan bir tanesi de bu sorudur aslında. Ultrason muayenelerinin bebeğe olumsuz etkileri konusunda elde herhangi bir veri yoktur. İnsan kulağının duymadığı ses dalgalarının yansımasıyla görüntü elde edilen ultrasonun anne karnındaki bebeği rahatsız ettiği düşünülmemektedir fakat doğru sıklıklarla yapılacak muayene anne ve bebek sağlığı için önemlidir.
Hamilelikte egzersiz oldukça fayda sağlar fakat her gebe bir egzersiz planı çizmeden önce doktorundan görüş almalıdır. Genellikle gebelikten önce düzenli spor yapan anne adayları, gebeliğin 6. ayına kadar spor yapabilir (vücut teması olan sporlar hariç).
6. aydan sonra istirahat ve sakin yaşam ön planda olmalıdır. Egzersizde amaç asla kilo vermek ve kilo almayı engellemek olmamalıdır. Yapılan egzersizlerin de uzun süreli ve anne adayını nefes nefese bırakacak kadar zorlayıcı olmamasına dikkat edilmelidir. Fakat hayatı boyunca spor yapmamış bir annenin gebelikte spora başlaması yalnızca tehlike getirebilir.
Doğum şekli, anne ve bebeğin özelliklerine göre belirlenir. Bebeğin duruş şekli, kilosu, gebelik haftası, çoğul gebelik, annenin kemik yapısı, genital bölgede uçuk ya da siğil varlığı, annenin hipertansiyon hastası olması ve geçirilmiş miyom operasyonu gibi durumlarda anne adaylı ile birlikte biz hekimler değerlendirme yapıp, anne adayını yönlendirmekteyiz.
Tabii ilk tercih doğal doğum olmaktadır. Ancak bebeği ve anneyi tehlikeye atacak durumlarda bu kararımızı değiştirebilmekteyiz. Ayrıca planlanan doğum tarihinde bile oluşacak komplikasyonlar doğum şekli hakkında verilecek kararları etkileyebilmektedir.
Doğum sonrası yaklaşık 4-5 kg kendiliğinden verilir ve vücut 6 ay ile 1 yıl arasında eski haline döner. Emzirme döneminde sütün artması için şekerli gıdalar yerine bol sıvı tüketilmelidir. Doğum öncesi değil, emzirme döneminde alınan kiloların zor verildiği unutulmamalıdır.