19.03.2025 - 16:20 | Son Güncellenme:
Yaprak sarma, birçok kişinin tüketmeye doyamadığı lezzetli bir aperatif yiyecektir. Hem geleneksel hem de yenilikçi bir lezzet arıyorsanız, bu tarif tam size göre. Yaprak sarmasının içine soda koyduğunuzda tarifin tadının ne kadar değiştiğine çok şaşıracaksınız.
İç harcı için:
* 2 su bardağı pirinç* 1 büyük soğan (ince doğranmış)* 1 çay bardağı zeytinyağı* 1 yemek kaşığı domates salçası* 1 yemek kaşığı biber salçası* 1 tatlı kaşığı tuz* 1 çay kaşığı karabiber* 1 çay kaşığı pul biber* 1 çay kaşığı kuru nane* 1 çay kaşığı kimyon* 1 yemek kaşığı nar ekşisi veya limon suyu* 1 çay bardağı sıcak su
Sarma için:
* 300-350 gram asma yaprağı (taze veya salamura)
* 1 şişe soda (maden suyu)
* 2 su bardağı sıcak su
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet limon (dilimlenmiş)
Sodalı yaprak sarma lezzetini yakalamak için ilk olarak soğanı ince ince doğrayın ve geniş bir kaba alın. Ardından üzerine pirinci, salçayı ve baharatları ekleyin. Dilerseniz nar ekşisini de dökebilirsiniz. Sonrasında zeytinyağı ekleyip karıştırın. Sıcak suyu dökün ve birbirine karışmasını sağlayın.
Eğer taze yaprak kullanıyorsanız, 2-3 dakika sıcak suda bekletin ve süzün. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız, fazla tuzunu almak için iyice yıkayın ve birkaç dakika sıcak suda bekletin. Yaprağın damarlı kısmı üste gelecek şekilde serdikten sonra iç harçtan 1 tatlı kaşığı koyup kenarlarını içe katlayarak sarın.
İşlem sonunda sardığınız yaprakları tencereye düzgün bir şekilde yerleştirin. Üzerine limon dilimleri dizdikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz. Soda, bu aşamada devreye girecek. 2 su bardağı sıcak suyu ve 1 şişe sodayı tencereye ekleyip üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Yaprakların açılmasını önlemek için bir tabak kapatın.
Orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra yaprak sarmanız hazır olacak. Piştikten sonra ocağın altını kapatın ve sarmayı en az 15-20 dakika dinlendirin. Yanına yoğurt ekleyerek servis edebilirsiniz. Soda, yaprakların yumuşacık olmasını sağlar ve iç harcın daha iyi pişmesine yardımcı olur.