Yenilebilir özelliği olan ve birçok Afrika tarifinde kullanılsa da, öncelikle ABD'de cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılır.
Shea yağını yüzünüze, dudaklarınıza ve vücudunuza güvenle uygulayabilirsiniz. Bazı vücut peelingleri, el ve saç kremleri nemlendirici etkisi için shea yağı da içerir.
Ham shea yağı cildinize iyi gelen vitaminler ve besinlerle doludur. Rafine veya işlenmiş shea yağı, işleme sırasında temel besin maddelerinin bir kısmını kaybeder. Bu yüzden işlem görmemiş bir shea yağını tercih etmeniz daha iyi olabilir.
Shea yağını kuru cilde sahip kişiler nemlendirici olarak kullanabilir. Cildi yağlar ve nemi içeride tutan bir bariyer oluşturur.
Shea yağı, ciltteki şişliği ve kızarıklığı hafifleten antiinflamatuar maddeler içerir. Güneş yanıklarından çatlamış dudaklara, çok fazla asitli peeling veya peelinge tepki veren cilde kadar her türlü tahriş için kullanılabilir.
Kozmetik şirketleri yaşlanma karşıtı cilt bakımına sıklıkla antioksidanlar (hücreleri koruyan maddeler) ekler. Bunlar A ve E vitaminleridir. Shea yağı da bu antioksidanları içerir.
Egzama, kaşıntılı, kırmızı döküntülere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca sizi cilt enfeksiyonlarına yatkın hale getirir. Egzamanız olduğunda sorunun bir kısmı cildinizde yeterli miktarda yağ asidi bulunmamasıdır. Cilt bariyeriniz tahriş edici maddeleri ve mikropları engellemede etkili değildir. Egzama tedavisi, nemi hapsetmek ve mikroplara karşı savunmak için kalın merhemler, balsamlar veya kremlerin uygulanmasını içerir.
Egzama ile ilgili yapılan bir çalışma shea yağının egzama semptomlarını azaltmada, doktorların sıklıkla önerdiği petrol ürünlerinden daha iyi olduğunu buldu. Bunun nedeni shea yağının ciltte bulunan bir yağ asidi olan linoleik asit içermesiydi.
Tek başına güneş hasarını veya güneş yanığını önleyemeyecek kadar küçüktür. Ancak üreticiler SPF 15 veya daha yüksek seviyelere ulaşmak için bunu diğer bileşenlerle birleştiriyor. Ayrıca Shea yağının tüm rahatlatıcı, nemlendirici ve yaşlanma karşıtı faydalarından yararlanırsınız.