TÜRKİYE’DE DE DURUM PEK PARLAK DEĞİL
Buğday, çavdar, arpa, sorgum, yulaf, mısır, kuru bakliyatlar ülkemizde üretimlerinde en fazla glifosat kullanılan tarım ürünleri. Bu ürünler kahvaltılık ve diyet ürün kategorisindeki pek çok ürünün bileşiminde yer alıyor ve dünyada glifosat kullanımı 1995 yılında 56 bin ton olduğu halde, 2014 yılında 15 katı artış göstererek 826 bin tona çıktı. Benzeri bir artış Türkiye’de de yaşandı. Türkiye’de tarımında glifosat kullanımı 15 ila 20 yıl önce 200 ila 300 ton civarındaydı. Şimdi ise en az 5 ya da 6 bin ton seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. 2013 yılı verilerine göre ise ülke genelinde kullanılan glifosat miktarı 4500 ton.