20.12.2024 - 17:07 | Son Güncellenme:
Karaciğer değerlerinin yükselmesi veya safra kesesi işlevlerinin zayıflaması, vücudun alarm moduna geçtiğinin göstergesidir. Böyle bir durumda ilk yapılması gerekenler, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, gereken noktalarda değişiklikler yapılması ve tabii ki mevcut sorununun önünü almak adına alternatif tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır. Bitkisel kürler, bu organların işlevlerini yeniden düzenlemesine yardımcı olan basit ama güçlü yöntemlerdir. Doğru malzemelerle hazırlanan bu kürler, toksinleri atarak karaciğerin temizlenmesini, safra kesesinin daha sağlıklı, düzenli çalışmasını sağlar.
Limon ve maydanoz, içeriklerinde karaciğer ve safra kesesi sağlığını destekleyici güçlü antioksidanlar barındırırlar. Bu sebeple bu iki malzeme ile etkili bir kür hazırlayabilirsiniz. Bir demet maydanozu alın ve saplarıyla birlikte miksere koyun. Ardından üzerine bir adet limonu sıkın ve bir bardak da su ekleyin. Tamamen pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikserden geçirin. Sabahları kahvaltıdan 15-20 dakika önce tüketebilirsiniz. Bu kürü 2 hafta uyguladıktan sonra bir hafta ara vererek devam ettirebilirsiniz.
Elma ve zerdeçal da karaciğer ve safra kesesi sağlığını destekleyen doğal bileşenlere sahiptirler. Şöyle ki, elma, lif ve antioksidan bakımından zengin olup sindirim sistemini desteklerken, zerdeçal ise güçlü iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu kür için bir adet orta boy elmayı dilimleyin ve miksere koyun. Üzerine ise yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Ardından, bir bardak su ilave edin. Tüm malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikserden geçirin. Sabahların aç karnına tüketerek, toksinlerin atılmasına destek olabilirsiniz. Ancak kahvaltıyı 30-40 dakika sonra yapmaya özen gösterin. Bu kürü haftada 4-5 gün uygulayabilirsiniz.
Karaciğer dostu denildiği zaman akla ilk gelen yiyecek tabii ki, enginardır. Toksinlerin vücuttan atılması konusunda etkili bir sebzedir. Bir adet enginarı alın, iyice temizleyin, yapraklarını ayırın. Ardından, yapraklarını yaklaşık 2 bardak suyun içerisinde 10-12 dakika kadar bir süre kaynatın. Kaynadıktan sonra süzün ve bir süre dinlendirin, her sabah aç karnına bir bardak içmeye özen gösterin.
Elma sirkesi, karaciğer ve safra kesesi için oldukça faydalı olan asetik asit bakımından zengindir bir doğal kaynaktır. Her sabah aç karnına, bir yemek kaşığı organik elma sirkesini, bir bardak suyun içerisine katarak için.
Elma ve tarçın içeriklerinde, kumarin, cinnamaldehit, lignan ve polifenoller gibi karaciğer ve safra kesesini destekleyen doğal bileşenler barındırırlar. Bir adet elmayı dilimleyin ve yaklaşık iki bardak suyla birlikte kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra ise içine bir çubuk tarçın ekleyin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Haftada 3 kez sabahları aç karnına bu kürden bir bardak tüketebilirsiniz.
Havuç, karaciğer enzimlerini destekleyen beta-karoten bakımından oldukça zengin bir doğal kaynaktır. Zeytinyağı ise safra akışını artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Bir adet büyük boy havucu rendeleyip üzerine bir yemek kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin. Bu karışımı her sabah kahvaltı öncesinde tüketebilirsiniz.