12.03.2021 - 16:50 | Son Güncellenme:
İntarnet üzerinde en fazla araştırılan konulardan biri olan fetal ekokardiyografi, oldukça fazla sayıda insanın önemli araştırma konuları arasında olduğu için son derece dikkat çekici bir nitelik barındırmaktadır.
Fetal Ekokardiyografi Nedir, Kimlere Yapılır?
Fetal ekokardiyografi (fetal EKO), anne rahminde bulunmakta olan bebeğin kalp hastalıkları bakımından araştırılması doğrultusunda yapılan ultrasonografidir. Ses dalgaları kullanılarak bebeğin kalbinin görüntülenmesi sağlanmaktadır. Fetal EKO yöntemi kullanımıyla birlikte doğumsal kalp hastalığı olup olmadığı, kalp hastalığı söz konusu ise bu hastalığın türü %80-90 doğrulukla saptanmaktadır.
Fetal ekokardiyografi ile alakalı merak uyandıran bir başka konu ise kimlere yapıldığı olmaktadır. Bu doğrultuda ekokardiyografi yapılan kişiler:
- Anne karnındaki bebekte kalp yetersizliği, kalp hızında anormallik yahut doğumsal kalp hastalığı şüphesi olan kişilere.
- Anne karnındaki bebeğin diğer organlarında, özellikle birden fazla organda bozukluk saptanan kişiler,
- Anne karnında bulunan bebekte kromozom bozukluğun saptanana yahut kromozom bozukluğundan şüphelenilen kişilere,
- Anne adayı, baba adayı yahut daha önce doğan kardeşlerde doğumsal kalp hastalığı söz konusu olması durumunda,
- Gebelik döneminin ilk üç ayında bazı enfeksiyonları geçiren kişilere,
- Gebenin, hamileliğin ilk aylarında kalp hastalığına neden olması muhtemel fenitoin, talidomid, valproik asit, lityum, amfetamin, isotretinoin gibi ilaçlar alması yahut alkol kullanması söz konusu olan kişilere,
- Anne adayının önceden şeker hastası olması yahut hamilelik döneminde şeker hastalığı saptanan kişilere,
- Anne adayında fenilketonuri yahut bağ dokusu hastalığı (SLE, skleroderma, Sjorgen vb.) olan kişilere fetal EKO yapılır.
Fetal Eko Ne Kadar Sürer, Kimlere Yapılır?
Fetal EKO, ortalama olarak 15-30 dakika kadar sürmekle birlikte, görüntü kalitesinin düşük olması yahut ayrıntılı inceleme gerektiren hallerde daha uzun sürebilir ya da birkaç defa tekrarlanmasının gerekliliği söz konusu olabilir.
Bazı doktorların, anne adayının yaşının 35’ten fazla olması halinde, gebelik suyunun az ya da çok olması, çoğul gebelik söz konusu olduğu durumlarda, tüp bebek yöntemiyle oluşan gebelikler ve ailenin daha önceki hamilelikte kaybetmiş olduğu bebek sebebiyle endişeli olduğu durumlarda da gebeyi fetal EKO’ya yönlendirmeleri söz konusu olabilmektedir.