Evet son dönemlerin popüler konularından birisi de öğün sayısı. 6 öğün mü, 3 öğün mü, 2 öğün mü derken hepinizin kafasında soru işaretleri oluştu. Bundan 10 sene öncesine baktığımızda sık beslenmenin kilo kaybı ve korunması üzerine etkisinin olduğu, tüketilen besinler sonrası ortaya çıkan ısının metabolizmayı hızlandırdığı bu nedenle 3 ana ve 2-3 ara öğün yapımının faydalı olduğu söyleniyordu. Fakat günümüzde bunun değiştiğini sık öğün yapmanın leptin ve insülin direncine sebep olabileceğini ifade ediyor. Peki çalışamalar bununla ilgili ne diyor?
Yapılan çalışmalar öğün sayısının azaltılması ile bir seferde fazla besin alınması sağlanıyor ve bu da gastrik boşalmanın hızlı olmasını yani besinlerin daha iyi sinidirilmesini sağlıyor. Ayrıca aralıklı beslenme glikoz toleransında iyileşmeye, kan basıncında düşüşe, kalp hastalıkları riskini azaltmaya, kanser ve yaşlanmaya bağlı böbrek rahatsızlıklarında iyileşmeye yardımcı olduğu üzerine çalışmalar var.Ayrıca yaşla birlikte metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle öğün sayısının azaltılması ilerleyen yaşlarda sağlık için yararlı olabilir.
Gün içerisinde kahvaltı veya öğle yemeğine zamanınız yoksa ya da sabah erken saatlerde bir şeyler tüketemiyorsanız bu yöntem sizin için yararlı olabilir.
Öğün sıklığının azaltılmasında en etkili yöntemlerden birisi 2 öğün beslenme. Burada amaç uzun süreli açlık ouşturularak yağ yakımını sağlamak. Tabi ki burada tükettiğiniz öğünün içeriği de önemli. Karbonhidrattan fakir, proteinden zengin öğün tüketimi kilo vermeniz üzerinde en etkili yöntem.
Aralıklı beslenme herke için uygun bir yöntem değil. Çünkü burada amaç dengeli bir öğün tüketmek ve kilo vermek. Eğer öğün aralarında çok fazla acıkıyorsanız ve ana öğünde çok yağlı ve karbonhidratlı besinler tüketiyorsanız 2 öğün beslenme size göre değil.