Meyve ve sebzeleri yıkama mutfakta en çok dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında geliyor. Gıda sanayinde sırf bunun için üretilmiş makinalar bile mevcut.
Peki evde nasıl gıda hijyenini sağlayabiliriz?
Öncelikle meyve ve sebzeleri şekillerine göre ayırmak gerekiyor.
Sirkeli su kullanarak yıkama en çok tercih edilen yöntemlerden. 3 bardak suya 1 bardak sirke koyarak hazırlayacağınız karışım ile rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Sirke dışında çay ağacı yağı, karbonat, limon suyu ve deniz tuzu da diğer dezenfekte malzemeleri.
Çay ağacı yağını sebze meyve temizliğinde kullanmak için içi su dolu genişçe bir kasenin içine 6-7 damla kadar çay ağacı yağı damlatın ve temizlemek istediğiniz yiyecekleri bu karışımın içine bırakın. Birkaç dakika beklettikten sonra bol su ile durulayın.
Limonu sirke ile birlikte kullanmak çok daha etkili. 3 bardak su ile hazırladığınız karışımın içine ½ adet limon sıkmanız yeterli.
Deniz tuzu da bir diğer temizleme yöntemi. Fakat deniz tuzu elma, armut gibi besinlerde tuzlu bir tat bıraktığı için çok tercih edilmiyor.
Karbonatta meyve ve sebzeleri temizlemek için kullanılacak diğer yöntem.1 leğen suyun içerisine 2 yemek kaşığı karbonat eklemeniz yeterli.
Orman meyveleri (üzüm, böğürtlen, çilek vb.)
Orman meyveleri olarak gruplandırdığımız bu meyvelerin çok hassas yapılı ve kabuksuz olduklar için sirke, limon suyu kullanılarak dezenfekte edilemezler. Bu meyveleri bol su dolu bir kapta 2-3 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır.
Yapraklı sebzeler (lahana, kıvırcık vb.)
Yaprak katmanlarından oluşan ya da kıvırcıktaki gibi kıvrımlara sahip olan sebzeler, akan suda tam temizlenemeyeceği için, yapraklar birbirinden ayrılıp (küçük parçalara ayırmadan), sirkeli suda bekletildikten sonra durulanmalıdır. Sirkeli su karışımına 1 adet limonu da ekleyebilirsiniz.
Kabuklu meyveler (kavun, muz vb.)
Kabuğu tüketilmeyen besinler, genelde yıkanma konusunda en göz ardı edilen besinlerdir. Kalın kabuklu besinleri fırça ile bol suda yıkamak çok önemli. Çünkü kabuğunu soyarken kabuk kısımındaki zararlı bileşenlerin iç kısmına geçme ihtimali var.
Kabuk meyve ve sebzeler (elma, biber, şeftali vb)
Kabuksuz olarak adlandırılan besinler, dış yüzeyi soyularak (mümkünse soyulmalı) da tüketilebilen besinlerdir. İyi yıkandığı takdirde kabukla tüketilmesinde de bir sakınca yoktur. Bu besinleri de sirkeli suda yıkayabilirsiniz.
Meyve ve sebzeleri dezenfekte etmek kadar kurutma ve saklama koşulları da önemli. Yıkadığınız sebze-meyveleri temiz bir bezin üzerine serin ve başka bir bez ile üstünü kapatıp bir süre beklemeniz yeterli olacaktır.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının önerilen kısmında saklamanız diğer besinlerdeki zararlıların bulaşmasını engeller ve raf ömrünü uzatır.