1-7 Ekim "Emzirme Haftası" nda her sene olduğu gibi bu sene de Unicef ve Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay sadece anne sütü tüketimine dikkat çekiyor. Peki gerçekten bu kadar önemli mi anne sütü?
Öncelikle anne sütünün içeriğinden biraz bahsedelim. Anne sütü bebeğin 6 ay boyunca tüm besin ihtiyaçlatını karşılayacak karbonhidrat, yağ, protein, su, vitamin ve minerallerin tamamını içeriyor. Bunun yannıda anne sütünü formül mamalardan ayıran en önemli özelliği bebeğin bağışıklık sistemi için önemli olan antijenleri içermesi. Anne sütünün içeriği çoğu zaman annenin beslenmesinden etkilenmese de vitamin içeriği bir miktar annenin beslenmesinden etkileniyor. Özellikle omega-3 annenin beslenmesinden etkilenen en önemli bileşenlerden.
Günümüde kadınlar estetik kaygılar , çalışma koşulları gibi nedenlerle bebeğini emzirmekten uzaklaşıyor. Süt izninin yetersiz olması, iş yerlerinde emzire odalarının bulunmaması çalışma hayatındaki kadınları emzirmeden uzaklaştıran en önemli faktölerden. Son dönemde Unicef emzirme dostu iş yerleri,hastane kavramını oluşturmaya başladı. Bu da ilk 6 ay gibi çok özel bir zamanda anne ile bebek arasındaki bağın güçlendirilmesini sağlayacak ve anneleri emzirmeye teşvik edecek büyük bir adım.
Çalışmalar anne sütü verilmesinin bebeğin ileriki dönemlerde de sağlığını etkilediğini gösteriyor. Yapılan bşr çalışma ek gıdaya geçiş döneminde anne sütü verilmesinin Tip 1 Diyabet oluşumunu azaltacağını göstermiştir. Ayrıca anne sütü alımı ilerleyen dönemlerde obezite ve çölyak oluşum riskinin de azaltmakta.
Emzirme sürecinde annenin en büyük korkularından birisi sütünün yetmeyeceğ korkusu. Sütünü arttımak için tatlı, pekmez, tahin, şerbet gibi besinlerin tüketimi geleneksel olarak en çok tercih edilen yöntemlerden. Fakat bilimsel çalışmalar bu tür yöntemlerin anne sütünü arttrıdğına dair bir kanıt sunmuyor.
Yapılan çalışmalar çörek otu, kimyon, anason, rezene, papatya çayı gibi galaktogog etkili bitki çaylarının anne sütünü bir mittar arttırabileceğini fakat anne sütü içeriği açısından çok etkisinin olmadığını bildirmiştir. Gribal enfeksiyonlardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için belirtilen bitki çaylarından tüketilebilir. Hamilelik ve emzirme döneminde annelerin kafasını karıştıran sorulardan birisi de kafein alımı. Annenin tükettiği kafeinin %1 lik kısmı anne sütüne geçiyor. Bu nedenle emzirme ve gebelik döneminde 1 fincan Türk kahvesi-2 fincan açık çay tüketimi güvenli. Kafein almak istemiyorum fakat kahveyi de çok özlüyorum diyorsanız kafeinsiz kahve tüketebilirsiniz.
Anne sütünü arttırmak için yapılacak en etkili yöntemler:
Bol su tüketimi
Sık emzirme
Doğru emzirme en etkili yöntemlerden.
Emzirme dönemi bebeğin olduğu kadar annenin de beslenmesini de etkileyen bir dönem. Bu dönemde annenin enerji ihtiyacı normal döneme göre bir miktar artıyor. Ayrıca kalsiyum içeren gıdaların tüketimi bu dönemde dikkat edilmesi gereken en temel besinlerden. Günlük beslenmenize 1 kase yoğurt ve 1 bardak süt ilave edebilirsiniz. Emzirme döneminde dikkat edilmesi gereken bir önemli faktör de kalorisi düşük diyet yapmak. Bu dönemde annenin emizrme ile harcadığı enerji ortalama 600-1000 kalori arası. Kalori almının kısıtlanması süt miktarında azalmaya anne de kas kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle bu dönemde hızlı kilo vermekten kaçınılmalı günlük harcadığınız enerjiye ek kalori almanız gerekmekte.
Bebeğiniz için en değerli dönem olan ilk 6 ayda mümkün olduğunca sadece anne sütü verin ve sağlıklı beslenin. Tabi ki sütünüzün yeterli omadığı durumlarda doktorunuza danışarak mama ve ek gıda verebilirsiniz. Ama o dönemde bile bebeğinizi emzirmeye çalışın.
Siz de "mutluyumçünkübebeğimiemziriyorum" tag i ile fotolarınızı paylaşıp anneleri emzirmeye teşvik edebilirsiniz.