Tüm zamanlarda insan yaşamının şekillenmesinde en önemli faktörlerden birisi şüphesiz su. Yerleşik ve göçebe yaşamda yerleşim alanları her zaman su kaynaklarının yakınlarında yer almıştır.
İlk doğduğumuz anda vücudumuzun yaklaşık %80-85’i sudan oluşmakta iken bu oran zamanla azalmakta ve %50-60 lara düşmektedir .
Yaşlanma ile birlikte cildin elastikiyeti azalmakta, metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Ayrıca susama merkezinin daha az aktif olması ile birlikte su tüketimi de maalesef azalmaktadır.
Peki su neden bu kadar önemli. Öncelikle suyun vücudumuzdaki etkilerini bilmek su tüketimini arttırmamız için motivasyon sağlayabilir bize.
Su;
Hücre ve dokuların yapılarının korunması
Fizyolojik fonksiyonların yerine getirilmesi
Hücre ve dokuların beslenmesi için gerekli unsurların taşınması
Hücre ve dokuların metabolizma artıklarının vücut dışına atılması
Vücut ısısının düzenlenmesi gibi pek çok görevi vardır.
Temel besin maddesi olan suyun tüm bu görevlerinin yanında kilo kontrolü içinde son derece önemli bir yeri vardır.
Yapılan bir çalışmada her öğün öncesi su tüketiminin kilo kaybında önemli bir etkisinin olacağını göstermiştir. Tüketilen her 500 ml suyun metabolizmayı %24-30 oranında hızlandırdığı görülmüştür.
Ayrıca öğünlerden önce tüketilen su doygunluk sağlayacak daha az yemek yemenizi ve böylece farkında olmadan kalori kısıtlaması yapmanızı sağlamaktadır.
Havların soğuması ile birlikte terlemenin azalası ile birlikte su tüketimi maalesef azalmakta ve bu da metabolizmamızın daha da yavaşlamasına neden olmaktadır. Gün içerinde su tüketiminizi arttırmanın en güzel yolu içerisine taze nane, portakal, elma, çilek gibi meyveleri ekleyerek meyve aromalarının suya geçmesini sağlayarak su tüketiminizi arttırabilirsiniz.
İhtiyacımız olan su miktarını nasıl hesaplayabiliriz?
Öncelikle su tüketimi yaş, kilo, egzersiz gibi pek çok faktörden etkilenmekte.
Genel olarak otoriteler gün içinde 2 litre su tüketimini önermekte. Siz bireysel olarak kilonuzu 0,30 mL ile çarparak ihtiyacınız olan su miktarını hesaplayabilirsiniz. Aktif spor yapıyorsanız ek olarak bir miktar daha su tüketmelisiniz.
Suyu sıcak mı tüketmeliyiz soğuk mu?
Soğuk suyla sıcak su arasındaki tek fark, mideyi terk etme hızları. Soğuk su mideyi 20 dakikada terk ederken, sıcak su 80 dakikada terk etmekte.. Yani sıcak su içtiğinizde kendinizi daha dolu hissediyorsunuz ve durum besin alımınızı etkiliyor olabilir.
Yapılan bazı çalışmalar ise vücudun soğuk suyu vücut sıcaklığına getirmek için ekstra kalori harcadığını söylüyor. Ama bununla ilgili çelişkili çalışmalar var ve net bir şey söylemek şu an için doğru değil.
Önemli olan suyu ne zaman, nasıl, ne şekilde tükettiğiniz değil günde en az 2 litre tüketmeniz.
Hangi durumlarda çok su içmek önerilmelidir? Fazla su içmenin zararları var mıdır?
Vücudun su kaybettiği durumlarda (ateş, ishal, kusma gibi) bunu yerine koymak önemlidir. Bu gibi durumların dışında su alımını artırması gereken kişiler böbrek taşı olan hastalardır. Yeni taşların oluşmasını önlemek ve atılımını kolaylaştırmak için günlük idrar miktarı 2 litrenin altında olmayacak şekilde 2.5-3 litre su alınmalıdır.
Böbrek taşı oluşumuna eğilimli kişilerde az su içmek böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Buna karşın; kronik böbrek yetmezliği hastalarında aşırı miktarda su tüketmek zararıdır ve hiponatremi denilen ve beyin ödemine yol açabilen tehlikeli bir tabloya neden olabilir. Aynı durum kalp yetmezliği olan hastalarda da geçerlidir.
Instagram: dyt.ezgidilanseker
youtube: beslenme günlüğü