Havaların soğuması ile birlikte hareket, su tüketimi, meyve tüketimi azaldı. Ayrıca karanlıkda uyanmak, mevsim geçişleri çoğumuzda halsizlik, yorgunluk, kabızlık, şişlik gibi sorunlara neden oluyor. Probiyotik besinler, gıda takviyelerinin yanında günlük lif miktarını arttırmak kabızlık, şişlik gibi problemlere karşı en etkili çözüm.
Ülkemize Hindistan'dan gelen karnyarık otu olarak bilinen psyllium lif açısından en etkili besinlerden. Hap, kapsül, toz, tohum gibi pek çok etkisi olan bu mucizevi besin adeta müshil etkisi görerek kronik kabızlık, ishal, şişlik yaşayan kişiler için kurtarıcı özellikte.
Psylliumu diğer besinlerden ayıran özelliği çözünür lif olması, barsakda suyun, karbonhidratın yavaş emilimini sağlaması.
Psyllium üzerine yapılan çalışmalar öncelikle bardak florasını düzenleme etkisini incelemiş. Fakat daha sonra karbonhidrat içeren besinlerin emilimini azalttığı ve böylece kan şekerlerinin daha regüle seyretmesini sağladığı görülmüş. Tip 2 diyabetliler üzerinde yapılan bir çalışma günde 3 kez 5 gram psyllium alan diyabetlillerin kan şekerlerinde %29 luk bir düşüş olduğu görülmüş. Uzun süre diyabeti olan hastalarda gastoparezi dediğimiz sindirim güçlüğü olduğu için ve psylliumun da sindirimi yavaşlatıcı etkisi olduğu için bir besin ile birlikte alınması tavsiye ediliyor.
Psylliumun bir diğer etkisi kolsterol üzerine. Psyllium yağ ve safra asitlerinin atımını sağlayarak vücutta safra üretimi sırasında kolsterolün tükemini arttırarak kandaki kolsterol düzeyini düşürdüğü görülmüş. 49 Tip 2 diyabetli üzerine yapılan bir çalışma günde 2 kez 5 gram psyllium alımının total ve Ldl kolesterolü düşürdüğü, Hdl kolesterolü ise yükselttiği belirtilmiş.
Ülseratif kolit, Chron's hastaları ve inflamatuar barsak hastalığı olan kişilerin en çok yakındığı durum ishal,şişlik, kabızlık. Psylliumun en güzel tarafı tüm bu sorunlara çözüm olması. Çünkü barsaklarda tam bir su düzenleyici görevi görmesi. İshal durumunda dışkıdaki suyu azaltıyor, kabızlık durumunda dışkının su çekmesini sağlıyor. Böylece sağlıklı bir barsak florası oluşturuyor.
Bir çalışmada kemoterapi alan hastalara tedavi sonrası pysllium verilmiş 30 hastada diyarenin daha az görüldüğü belirtilmiş.
Yemek sonrası barsakta jel ıvamında bir yapı oluşturması ve mide boşaltım süresini uzatması tokluk hissinin uzamasını sağladığı belirtilmiştir. Kilo problemi yaşayan bireylerde psyllium kullanımı iştahı bakıladığı ve barsak florasını düzenlediği için kullanımı tercih edilebilecek desteklerden.
Kimler kullanmamalı?
Astım ve aşırı alerjik bünyeye sahip olanlar,
su tüketimi az olanlar,
lif tüketimi fazla olanlar.
Ne kadar kullanalım?
Günlük 5-10 gram arası alımı güvenli. fazla kullanımı toksik etki yapabileceği için 1 yemek kaşığı veya içeriğinde 5 gram olan tabletlerden günde 2 kez alınabilir. Gıda hijyen ve güvenliği için tablet formunu tercih etmeniz daha iyi.
Bazı ilaçların emilimini geciktireceği için ilaç alımından 3 saat önce veya sonra alınması daha güvenilir.
Unutmayalım hiçbir besin mucizevi değil. fakat sağlıklı yaşamak için doğanın güzelliklerinden de yararlanmayı ihmal etmemek lazım :)
Yorum kısmına sorularınızı yazabilirsiniz.
İyi haftalar..
instagram: dyt.ezgidilanseker
Psyllium bazı ilaçların emilimini geciktirebileceğinden, başka ilaçlarla birlikte alınması önerilmez. Life duyarlı kişilerde deri döküntüsü, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Günlük 5–10 gram dozlarının ciddi yan etkileri yoktur. Ancak bazı kişilerde karın krampları, gaz veya şişkinlik olabilir.