Ekim Ayının Yıldızı: Hünnap

Havaların soğuması, gribal enfeksiyonların artması ile bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, hastalıklarla savaşımızda en büyük yardımcımız hünnap.

Herkes onu antioksidan besinlerin en güçlüsü olarak biliyor. Evet kansere karşı,yaşlanmaya karşı güçlü bir savaşçı fakat tek yeteneği bu değil.

Yüksek C vitamini, B1, B2 ve B6 vitamini, mineraller ve daha birçok organik ve inorganik madde içeriği bakımından zengin olan hünnap meyveleri, insan beslenmesi üzerinde önemli etkiye sahip olan hünnap hakkında çalışmalar maalesef yetersiz sayıda. Fakat günümüzde trend olan sağlıklı beslenmenin gelişmesi ile çoğu kişinin ilerde tercih edeceği besinlerden olacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Tıp alanında da birçok dikkat çekici çalışmanın konusu olan hünnap hakkındaki en güncel çalışmalardan biri, hünnapın "ağrılı diyabetik nöropatideki"etkileri ile ilgili yapılan çalışmadır. Hünnapın kök kabuğundan hazırlanan biyoaktif fraksiyonunun oksidatif stres ve bazı inflamatuar basamakları inhibe ederek ağrılı diyabetik nöropatiye karşı insülin ile birlikte koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir.

Günümüzde görülme sıklğı artan diyabete karşı savaşta önemli bir savaşçı olabilir bizim için. Ayrıca hünnap ile yapılan çalışmalardan elde edilen kanıtlar; içerdiği biyoaktif bileşiklerden dolayı antikanser, anti-inflamatuar, anti-obezite, antioksidan etkilere sahip olduğu dolayısıyla karaciğer ve sindirim sistemini de koruyucu özellikler gösterdiği yönündedir.

Yapısındaki zengin fenolik bileşikler, hünnapı zengin hidrojen donörü yapmakta, bu da onun güçlü bir antioksidan olduğunu göstermektedir. Hünnapın içermiş olduğu fenolik bileşik miktarı en yakın takipçisi olan kirazdan kat kat daha fazladır. Hünnap meyveleri, mineral maddeler bakımından oldukça zengindir. Yapılan bir çalışmada; hünnap meyvelerinin kalsiyum, potasyum, brom, rubidyum ve lantan elementleri bakımından zengin olduğu bulunmuştur.

Limondan yirmi kat daha fazla C vitaminine sahip olan hünnap meyvelerinin vitamin B1 (tiamin) ve vitamin B2 (riboflavin) yönünden de oldukça zengin olduğu WHO tarafından onaylanmıştır. Enfeksiyonların sık görüldüğü bu mevsimde şeker dengesi ve griple savaşta beslenmenizde mutlaka yer verin.

Haberin Devamı

Sadece bitki olarak değil çay olarak da tüetilebilen hünnapın ateşi düşürüp ağrı ve stresi azalttığı, zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük ve uykusuzluk durumlarında etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Alternatif tıbbın en yaygın kullanıldığı şehirlerden birisi olan Tayvan’da hünnapın kuru tohumlarının insomnia (uykusuzluk) için ikinci sırada reçete edildiği bilinmektedir. Ekşi hünnap çekirdekleri de insomnia tedavisinde kullanılmakta ve buna çekirdeklerde bulunan jujubositinin etkili olduğu düşünülmektedir.

Halk arasında göğüs yumuşatıcı, balgam ve idrar söktürücü, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyici olarak kullanılan bir meyvedir. Aspirin gibi, ateşi düşürüp ağrı ve stresi azaltmada, zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük ve uykusuzluk durumlarında hünnap meyvesinin çay olarak tüketilmesi önerilmekte.

Taze olarak mevsiminde tüketebileceğiniz gibi kurutulmuş olarak da tüketebilir ya da bitki çayını yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bağışıklık güçlendiren harika kış çayı;

1 litre suya
2 adet kurutulmuş hünnap
1 tutam ıhlamur
1 dilim taze zencefil
1 adet tarçın
4 top karanfili ekleyip
10 dakika kaynatın ve 5 dakika demleyip süzün.

Günde 2 fincan tüketebilirsiniz.

Kaynaklar:

  • Erenmemişoğlu, A., Keleştimur, F., Köker, A.H., Üstün, H., Tekol, Y., ve Üstdal, 54 M., “Hypoglycemic effect of Zizyphus Jujuba leaves”, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 47, 72-74, (1995).
  • Kundi, A.H.K., Wazir, F.K., Abdul, G., ve Wazir, Z.D.K., “Morphological characteristics, yield and yield components of different cultivars of ber (Zizyphus jujuba Mill)”, Sarhad Journal of Agriculture 5(1) : 53-57. (1989b)
  • M., “Hypoglycemic effect of Zizyphus Jujuba leaves”, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 47, 72-74, (1995).