Evet istesek de istemesek de kış ayı geldi. Havaların hala sıcak ve güneşli olmasına rağmen kaçınılmaz son kapıda.
Günün aydınlık saatlerinin azalması, hava sıcaklıklarının düşmesi harekete ve terlemeye dayalı detoksifikasyon süreçlerinden yararlanmayı azaltır. Bu nedenle kışa hem psikolojik hem de fizyolojik olarak hazırlanmak son derece önemli.
Gecelerin uzun ve soğuk olduğu bu dönem bireyin fizyolojisi kadar psikolojisini de etkiler; sıkıntı, bunalma, daralma gibi duygular daha çok hissedilebilir. Sıklıkla kış aylarında görülen bu psikolojik tabloya “Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu” da denilmektedir. Soğuk kış günlerinde sıkça karşılaşılan bu durum, sıradan ve geçici sıkılma hissinden farklıdır, bireyi günlerce etkileyen bir tablodur.
Kış koşullarına uyumlu bir metabolizma için, fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagil, narenciye ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri yüksek düzeyde demir, potasyum, bitkisel protein, folik asit, B vitaminleri ve C vitamini nedeniyle önemlidir. Greyfurtun metabolizma hızlandırıcı, vücut direncini artırıcı etkileri, kırmızı üzümün güçlü fitokimyasal içeriği, lif, vitamin ve mineralleri, narın güçlü bir antioksidan ve endokrin sistemi regüle edici etkisi, brokolinin taşıdığı enzimler ve vitaminlerle oluşturduğu geniş terapotik etki, bağışıklık sisteminin önemli destekçileridir.
Araştırmalar, günlük 30 gram kadar kuruyemiş almanın ani ölüm riskini % 20, kalp krizi riskini % 30, kanser riskini % 10 civarında azaltabileceğini bildirmektedir. Türk milleti olarak yaz-kış olmazsa olmazımız siyah çaya kış mevsiminde bitki çayları da eşlik etmeye başlıyor. Son dönemlerin popüler çaylarından olan beyaz ve yeşil çaylar aslında bizim tükettiğimiz siyah çay familyasından.
Beyaz çay henüz çay yaprakları açamadan tomurcukken toplanan çaydır. Soldurma ve kurutma dışında bir işlem uygulanmaz. Yeşil çay gibi o da fermente olmaz. Çay yaprakları işlenirken ne kadar az okside olursa antioksidan niteliği o kadar yüksektir.
En güçlü antioksidan aktivite sıralaması beyaz, yeşil ve siyah çay şeklindedir. Yeşil ve siyah çay arasındaki temel fark, yeşil çay, çay yapraklarının kurutulması ile elde edilirken, siyah çay fermente olması sağlanan çay yapraklarından üretiliyor.
Fermantasyon işlemi yaprakları karartırken lezzetini, aromasını daha cazip hale getiriyor, ancak bu süreçte çay yapraklarının antioksidan içeriği ve etkinliği azalıyor.
Toplum olarak kış aylarında siyh çaya ek olarak bitki çayı tüketimimizde oldukça fazla. Özellikle zencefil, kuşburnu, dağ çayı, adaçayı, ekinezya, papatya, tarçın, papatya, nane ve limon çayları kış çayı olarak ilk akla gelen bitki çayları. A ve C vitaminleri içeriği sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmesinin yanında kansere karşı koruma, uyku problemine yardımcı olma, adet dönemi sanclarına iyi gelme gibi pek çok etkisi ile de tercih edilmesi gereken kalorisiz sağlıklı içeceklerdir.
Bitki çaylarını satın alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler;
İçeriğinde böcek, kum gibi atıklar olmaması için paketlenmiş şekilde satın alınmalı
Demleme sırasında ağzı kapalı bir şekilde demlenmeli (içeriğindeki yararlı yağların uçmaması için)
Günde 1-2 fincanın üstünde tüketilmemeli.
Bağışıklık güçlendirecek fit çay:
1 litre kaynayan suya
1 tatlı kaşığı rooibos
1 tutam ıhlamur
1 dilim taze zencefil
1 adet çubuk tarçın ekleyip 10 dakika kaynatın ve malzemeleri süzüp tüketin.
Afiyet olsun :)
instagram: dyt.ezgidilanseker
facebook: ezgidilanşeker