Hayatınızın çok önemli bir dönemdesiniz! Yakın bir zamanda bebeğiniz olacak.
Hamilelik sırasında ağız ve diş sağlığında bazı değişikliklerin olacağı bir gerçektir. En önemli değişilik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki arış olup, bu durum dişler ve dişetlerin de olası sorunların daha büyük olmasına yol açacaktır.
Hamile kalmaya karar verildiğinde diş hekimine gidip, kontrol olmakta fayda vardır. Geçtiğimiz günlerde Diş Dostu derneğinin bir toplantısına katıldım. Bu toplantıda çok faydalı bilgiler edindim ve sizlerle de paylaşmak istedim.Diş dostu derneği, kendisine bağlı Diş dostu kliniklere sahip ve bu klinikler belli bir standarta sahipmiş. Çocukların her yıl iki kere diş hekimine kontrol getirmemizin de üzerinde durdukları gibi, hamilelik sürecinde diş bakımının da önemini üzerine konuştuk. Bizlere bilgi veren çene cerrahi Prof. Dr. Hakan Özyuvacı ''Hamilelikte diş bakımı''önemi bizlerle paylaştı
Prof. Dr. Hakan Özyuvacı ,hamilelik sırasında değişen hormon yapısı diş yapısında değişikliklere neden olabileceği, hamilelik öncesi ve sırasında kontrollerin önemli olduğundan bahsetti. Hamilelik sırasında değişen hormonlar nedeniyle diş etlerinde kanamalar olabilir. Hamilelik sırasında diş kaybının olmayacağını ifade ettiler. Hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği yanlış bir inanış olduğunu söyledi. Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması dişlerin daha çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri olarak Hakan bey şunları sıraladı;
Bebek beslenen hamilelik ve emzirme döneminde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir. İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne ağız bakımına yeterinde özen göstermeyebilir. Gebelik hormonlarının etkisi ile diş etleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır.İşte bu nedenlerden ötürü bu dönemde diş çürüğü riski arttığını ve bu dönemde diş sağlığına daha özen göstermek gerektiğini ifade etti,Prof. Dr. Hakan Öztyuvacı.
Diş etleri kanamalarında ise her gün iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalı ve diş ipi ile temizlik yapmalıdır. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa macun kullanmadan fırçalamak denenebilir veya ağız suyu ile çalkalanmalıdır. Bu çalkalamaların diş fırçalama yerine geçmeyeceği unutulmamalı ve mümkün olan en kısa zamanda diş fırçalanmalısı gerektiğini söyledi, Haklan bey.
Toplantımızın sonunda diş bakımının ister çocukluk isterse hamilelik döneminde çok önemli olduğunun üzerinde durduk. Dişlerimizin sağlığı için Koruyucu diş bakım hizmetlerinden faydalanmanın, büyük diş sıkıntılarını baştan önleyeceğini öğrendik. Bende en kısa zamanda oğlumu diş hekimine götüreceğim.