Hamilelik boyunca anne adayının beslenmesinin bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi, metabolizması ev ileriki yaşlarda kronik hastalıklara yakalanma riski üzerinde etkili olduğu artık bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Hamilelik döneminde sağlıklı beslenme, yanlış beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesş sadece bebeğinizin sağlıklı dünyaya gelmesinin değil,tüm hayatı boyunca sağlıklı olmasının da garantisidir.Yani siz yiyorsanız ve nasıl besleniyorsanız bebeğinizde öyle olacaktır.
Anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi neden önemli?
*Bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi
*Bebeğin büyüme ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerinin sağlanması
*Anne adayının sağlığının korunması
*Anne besin depolarının korunması
*Anne adayının kilosunun korunması, yüksek tansiyon, gebelik şekeri gibi sağlığını riske edebilecek sorunların en aza indirilmesi için bu dönemde beslenme çok önemlidir.
Kimin için yemek?
Mutlaka şahit olmuşsunuzdur; hamile kadınlar,''iki kişilik yemeliyim!'' gibi bir hisse kapılırlar. Çevrenizdeki insanlar da bu görüşü desteklediği için kendilerini yemek yemek konusunda iyice şımartıp hamilelik süresince ihtiyaçlarından fazla yiyip kilo alırlar.Oysaki yapılan çalışmalar eğer anne adayı dengeli ve yeterli besleniyorsa gebeliğin 20. haftasına kadar ilave bir enerji alımına ihtiyaç yoktur.
Anne adayının dikkat etmesi gereken nokta, yediği besinlerin miktarını değil de kalitesini arttırmaktır. Temel prensiniz bundan böyle zamanlı, kaliteli ve ölçülü beslenmek olmalıdır.
Hamilelikte beslenme ve dikkat edilmesigerekenler;
Hamilelikte kadının vücudunda, yeni bir canlının (bebeğin) oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlenir. Oluşan bu değişikliklerle birlikte gebe kadın, hem kendisinin hem de bebeğin gereksinmelerini karşılayabilmek için bu dönemde beslenmesine daha fazla dikkat etmek zorundadır. Bu nedenle kadın gebeliği süresince;
1. Kendi fizyolojik gereksinmelerini (enerji ve besin öğelerini) karşılamak,
2. Vücudundaki depolarını (besin öğeleri yedeğini) dengede tutmak,
3. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak,
4. Emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak için yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır.
Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.
Hamilelikten dolayı artan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler, miktarları ve beslenme ilkeleri şunlardır:
-Bir su bardağı kadar süt veya yoğurt veya 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek.
-Süt veya yoğurt çorbalar içinde de (sütlü çorba, yoğurtlu çorba) tüketilebilir.
-Bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık.
-Bu besinler tüketilemiyorsa kurubaklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbalar tüketilebilir.
-Yemeklerle birlikte C vitamininden zengin sebzeler (maydanoz, kıvırcık, lahana, biber, domates, karnabahar vb.) meyveler (kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali vb.) ve taze meyve suları tüketilmelidir. ?
-Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama suları dökülmemelidir.
- Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir. ?
-Yemekler azar azar ve sık sık tüketilmelidir. ?
-Satın alınırken taze besinler tercih edilmelidir. Konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
-Besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda alınması mümkün olacaktır.
-Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Özellikle kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçilebilir.