Anne sütü ve emzirme her hamile ve özellikle yeni anne için en önemli konuların başında yer alıyor.
Sağlıkla bebeklerini kucağına aldığınızda ilk hem bebek hem de annenin istediği şey bebeğini hemen emzirmektir. İlk anda sütün gelip- gelmemesi, bebeğin doğru pozisyonda emmesi çok önem taşır.
Hamilelik sürecinde gebelik hormonu süt yapan hormonu baskılar. Bebek doğar doğmaz ilk saat içinde emzirmeye başladıktan süt yapan hormon aktive olmaya başlar. Bebeğin zaten ilk gün midesi bir çay kaşığı ile dolacağı için ilk anda sütüm geldi -gelmedi endişesinden uzak durmak önemli. Annelere ben bunu her karşılaştığımda söylüyorum.
2006 sonundan beri gönüllü olarak emzirme danışmanlığını çok severek yapıyorum. Görüyorum ki, sosyal medya büyüdükçe anneler bilinçleniyor. Ama aynı zamanda endişeleri artabiliyor. Şunu unutmamalılar; her bebek kendine özeldir. Bebekler kendi karakterleriyle doğar. Bu da bebeklerin beslenmesini de etkiler. Kimi annenin memesinde uzun uzadıya kalırken kimi bebekte karnı doyunca hemen uykuya geçer. Çok meme de kalınca da annelerin endişesi; Acaba doymadı mı? Ortada bir terslik mi var? Anne sütüm yetmiyor mu?
Annelere bir ipucu; bebeklerin doyup doymadığını çişli bezlerini takip edebilirler. Gün içinde 7-8 kere bez değiştiriyorlarsa bunun en az 5 tanesinin bol çişli olması önemli. Eğer bunun altına düşerse o zaman bebeğinizin yeterli beslenmediğini söyleyebiliriz. İşte o zaman ekstra emzirme seansı veya emzirme sürelerine dikkat etmek gerekir.
Emzirme sürecinde anne sütünü arttırmak istediğinizde bol bol emzirmek, gerekirse süt sağmanın yanı sıra da stresten uzak durmaya çalışıp, uyku da çok etkilidir. Uyku ve akşam emzirmek özellikle prolaktin salınımını etkileyeceği için buna da dikkat etmeli, emziren her anne.
Bunların yanı sıra emzirme sırasında beslenme de çok önemli. Özellikle sağlıklı beslenmenin yanı sıra ara öğünler ve su içmek de gerekiyor. Su içmek ve ara öğünler için size bir tavsiyem olacak. Ben kendi emzirme sürecimde her emzirdiğim odada büyük bir bardak ve su dolu bir şişe ayrıca bir kase dolusu ceviz, badem, hurma gibi kuruyemişler oluyordu. Her emzirdiğim ve sütümü sağdığımda bir bardak su ve kuruyemişlerden birkaç tane yemiştim. İnanın sütümde çok olumlu değişiklikler oldu. Sizlere de tavsiye ederim.
Anne sütünü arttırmak, anne sütünün gelişim süreci, meme ucu yaraları, bebeklerdeki büyüme atakları ve emzirme , süt sağma pompaları, anne sütünü saklatma annelerin emzirme sürecinde en çok sorduğu sorulardandır. Ben bu soruların en sık olan 101 tanesini toparlayıp, Emziren Anneler Soruyor, isimli bir kitap yazdım. Bu kitaptaki amacım bana sosyal medya üzerinden ulaşamayan emziren anneye de destek olmak. Merkezimde ve farklı yerlerde annelere Emzirme seminerleri ile destek olmaya devam edeceğim.
Sizlere bol sütlü, bebeğinizle kucaklaştığınız günler dilerim.