Başarılı bir emzirmenin gerçekleşmesi annenin bebeği memeye tutuşu ve bebeğin memeye yerleşmesinin doğru bir şekilde olması, emzirmenin uygun sürede ve sıklıkta olması ile mümkündür.
Memeye iyi yerleşmiş ve etkili emen bir bebeğe dışarıdan bakıldığında;
? Bebeğin ağzının geniş açık olduğu,
? Alt dudağının dışa dönmüş olduğu,
çenesinin memeye dokunduğu,
? Yanaklarının yuvarlak ya da annesinin memesine doğru düzleşmiş olduğu,
? Ağzının üzerinde ve altında görülen areola büyüklüğü karşılaştırıldığında; ağzının üzerinde daha fazla, altında daha az areola bulunduğu,
? Emzirme sonrasında meme ve meme başının sağlıklı görünümde olduğu görülür.
? Bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda, düz bir hat üzerinde olmalı,
? Bebeğin burnu, meme başının hizasında olacak şekilde yüzü memeye bakmalı,
? Anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalı. ? Anne, işaret parmağı ile memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalı ve meme ucu ile bebeğin dudaklarına dokunmalıdır.
Anne bebeğini oturarak ya da yatarak emzirmek isteyebilir. Annenin kendini rahat hissettiği konumda emzirmesi en uygun olanıdır.
Hangi konumda olursa olsun bebeğin memeye tutuluşunda dikkat edilmesi gereken temel noktalar şunlardır;
•bebeğin başı vegövdesi düz bir hatta olmalı, yüzü memeye bakmalı ve burnu tam meme ucunun karşısında olmalı,
•vücudu annesininkine yakın olmalı,
•yeni doğmuşsa poposundan desteklenmelidir.
Bebeğin memeye yerleştirilmesi esnasında önce meme ucuyla bebeğin dudaklarına dokunulmalı, bebeğin ağzını genişçe açması beklenmeli, bebeği alt dudağı meme ucunun altına gelecek şekilde çabucak memeye tutmalıdır .
Memeye iyi yerleşme belirtileri mutlaka aranmalıdır. Bu belirtiler şunlardır; areolanın bebeğin alt çenesine yakın olan kısmı,üstte kalan kısma kıyasla bebeğin ağzına daha fazla oranda girmiş olmalı, bebeğin alt çenesi annenin memesine değmeli, bebeğin yanakları dolgun olmalı, bebek ritmik bir şekilde yavaş yavaş emmeli,yutkunma sesleri duyulmalıdır.
BEBEĞİNİZİ NE SIKLIKLA EMZİRİYORSUNUZ?
Orta ve daha iri yapıda olan bebeklerin her 2,5-3 saatte bir beslenmeleri gerekir.Daha az veya daha çok değil. Daha kilolu bebeklerde bile bu kurala uymak gerekir.
Eğer ''Bebeğim her saat başı acıkıyor!''diyen bir anne iseniz, öğünlerinizin çok kısa olma ihtimali veya bebeğinizin öğünlerinde gereği kadar beslenmiyor olma ihtimali var demektir.Böyleyse, onu daha çok beslemeniz gerekir.Eğer formül süt veriyorsanız çözüm basittir:Bebeğinizin her bir öğününe fazladan 30 cc ekleyin.Eğer emziriyorsanız, bebeğinizin ürettiğinizden daha çok süte ihtiyacı olabilir.Veya emme pozisyonu rahat değildir ve dolayısıyla göğsünüzden yeterli miktarda süt alamıyor olabilir. Bu durum, 2 veya 3 haftalık süre içinde daha az süt üretmenize neden olacaktır.Bebeğiniz bir defa da sadece 10 dakika emiyorsa,vücudunuz bundan fazla süt üretmenize gerek olmadığı komutunu almış gibi hissederek, süt miktarınızı günden güne azaltmaya başlayacak ve en sonunda da süt üretimi son bulacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizin bir hızlı büyüme döneminden geçiyor olması da ihtimaller arasındadır. Ancak bu ilk altı hafta ada rastlanan bir durum değildir.
Bir Öğün Kaç Dakika Sürer?
İlk 6-8 hafta boyunca orta yapıda bir bebeğin öğünü 20 ila 40 dakika kadar sürecektir.Böylelikle bebek saat 10:00 ' da emmeye başlıyorsa,10:45 ' te bitirir.Bu bebeğin 11:15 'te yatması ve 1,5 saat kadar uyuması beklenmektedir.Biberonla beslenen bebeklerin henüz biberon ağızlarındayken uykuya dalabildiklerini biliyoruz.Ama 3 ve ya daha fazla bir kiloya eriştiklerinde, memedeki bir bebek gibi uyuya kalmaları daha az rastlanır.Anne sütü alan bebekleri ise, çoğu zaman ilk,="" font-size:="">Bebeğiniz nadir de olsa memenizde uyuya kalıyorsa, bunu dünyanın sonu görmeyin. Ama bu 3 öğünden fazla olursa, bebeğiniz istemeden de olsa atıştırmacı bebek haline getirmiş olursunuz.Ayrıca unutmayın, yemek yemekle ile uykuyu ilişkilendirmeye başladıysa,,="" font-size:="">www.bebeimgeliyor.com