1- BLW beslenmenin bebeğin fiziksel moto gelişimine katkısı nedir?
Blw yönteminde bebek tüm ellerini kullanarak, küçük motor kaslarının gelişimine katkı sağlıyor. 6. ayda desteksiz ve dik oturmaya başladıktan sonra, beden bütünlüğünü sağladıktan sonra başlanmalı. İlk başlangıçta 6 aylık bebekler yemekleri avuçlayarak alırlar. 8. ayda iki parmağının arasında kıskaçlama hareketi yapar. Blw yapan bebeklerde bu 8. aya ulaşmadan yapabiliyorlar. Bebek elleriyle besinlere tutarak yumuşak mı, sert mi, kaygan mı tanıyor. Ve yerken de ağızındaki nasıl bir harekât yapacağını keşfediyor. Bunların hepsi çocuğun motor gelişimine çok fayda sağlıyor.
2- Psikolojik gelişimine katkısı nedir? Özgür bebekler...
En başta bebeklerimizin ne yiyeceğine anneler, ne kadar yiyeceğine bebekler karar vermesi gerektiğine annenin inanması gerekir. Buna inandığınızda ve bebeğinize imkân tanıdığınızda görüyoruz ki, bebekler önce oynayarak başladıkları bu macerada hiç yemek seçmeyen, her beslenme öğünün eğlenceli geçtiğini görüyoruz. Annesiyle arasındaki ilişkisi zedelenmiyor. Kaşıkla ve zorlayarak bebeklerimizi beslediğimizde anne ile bebek arasında inatlaşma gelişiyor. Bebek kendi kendine beslenmeyi öğrendiğinde annesiyle arasında böyle bir ilişki de olmayacaktır. Önüne koyduğunuz yemeği kendi kendine yediğinde başarı hissini de yaşayan özgür bebekler oluyorlar
3- "Üstünü kirletmesin, bebeğim mum gibi dursun" mantığında olan annelere ne önerirsiniz?
Bu yöntem maalesef kirli !
Mama sandalyesinin altına örtü, etkinlik önlüğü tarzı bir önlük ve bebeklerin başına bandana taktığınızda minimum kirleniyor, bebek. Ama çok titiz anneler için sıkıntılı bir durum olabilir. Sonucunda bebeklerinin kendi kendine yemek ayırmadan besleneceğini düşünsünler. Ayrıca bebekler tam olarak bu yöntemi öğrendiğinde ilk günler gibi kirlenmiyor ortalık ve bebek:))
4- Ülkemizde çok yeni olan bu yöntem Avrupa ve Amerika'da ne kadar süredir var? BLW ile büyüyen neslin farkı nasıl gözlemlenmiş?
Blw, uzun yıllardır yurtdışında uygulanıyor. Esasından bizlerin de annelerimiz bilmeden uyguluyormuş. Eskiden bebekler için ayrı yemek yapılmaz. Evdeki yemeğin suyundan bebeklerine yedirirlermiş. Bu arada da ellerine minik bir parça ekmek, meyve verilirmiş. Bu da kısmen blw diyebiliriz.
Blw uygulayan bebeklerin ilerde kendi kendine yapması gereken kişisel hijyen, bakımı gibi şeyleri çok rahat yaptığını görüyoruz. Kendi kendine yemek yiyen çocuğun annesiyseniz, elinizde tabakla bebeğinizin arkasından koşmuyorsunuz. Yemek saatleriniz sıkıntılı değil, eğlenceli geçiyor.
5- Sizin BLW beslenmeyle ilgili ekleyecekleriniz neler?
Şunu söyleyebilirim;
Eğer bebeğinizin eline verdiğiniz yemekleri aspire edeceğine inanan, çok hassas ve korkan bir anneyseniz; kaşıkla bebeğinizi besleyin. 7-8. ayda en azından ara öğünlerini bebeğinizin eline verin. Asla blender kullanmayın. Çatalla ezip verin. İnanın sonrasında pütürüklü yedirmeyi öğretmek çok daha zor.
Sabırla bebeklerinin keşfederek, eğlenerek yemek yemesine fırsat versinler.