Emzirmek hem bebeğimiz hem de bizim için çok faydalı. Bunu hepimiz biliyoruz. Bazen bunu bilmek de anneye stres yaratabiliyor ve işini zorlaştırıyor. Ama kısa bir süre sonra her şey yoluna giriyor.
Bazen hiç beklemediğimiz bir anda bebeğiniz sizi emmekten uzaklaşabiliyor. Genelde bu bebeğin büyüme ataklarının olduğu döneme rastlıyor. Geçtiğimiz yaz o kadar çok anneye danışmanlık verdim ki; bu konu hakkında. Ondan sonra tüm emzirme seminerlerimde mutlaka bahsediyorum. Bebeğiniz 3-4 ay arasındaysa ve birden hiçbir neden yokken emmekten uzaklaşıyorsa inanın bunu yaşayan tek siz ve bebeğiniz değil. Genelde bu dönemde bebek emmekten uzaklaşır ve anne sütünün yetmediğini, az süt geldiği için bebeğin sinirlendiğini düşünür. Doğru bilgilenmediğinde de bebeğine mama başlar ve zamanla bebek sadece mama alır hale gelir. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
*Bebeğinizi uyurken veya uykuya dalarken emzirmeye çalışın. Uyuturken göğsünüzü emzirecek gibi hazır da tutun ve uykuya geçince de emzirmeyi deneyin..
*Bebeğiniz için çeşitli emzirme pozisyonlarını deneyin. Siz ve bebeğiniz için en idealini bulmaya çalışın.
*Hareket halinde iken emzirmeyi deneyin. Bazen anneler yürürken, o hareket bebeğin hoşuna gidebiliyor.
*Bazen sessiz ortama emzirmek, emerken bebeğinizin dikkatini dağılmasını önleyeceği için bir alternatif olabilir. Sessiz, karanlık bir yerde ya da dikkatin dağılmayacağı bir yerde emzirin.
*Bebeğinizle ten teması çok önemli. Bol bol ten tene vakit geçirmeye çalışın. Bunun için slingler çok iyi alternatiflerdir. Hem bebeğiniz sizin kokunuzu duyar, hem içinde emme denemeleri yapabilirsiniz.
*Birbirinize daha yakın olmak ve emzirme denemeleri için daha çok fırsat yaratmak amacıyla beraber uyuyun.
*Emzirirken olabildiğince üstünüzdeki kıyafetlerinizi çıkarın, bebeği de minimum kıyafetle bırakın.
*Gün içinde özellikle akşamları banyo yaptırabilirsiniz. Sonrasında masaj yapıp bebeğiniz iyice rahatladıktan sonra emzirmeye çalışın.
Bunlara dikkat edip, bebek emmediğinde mutlaka 10-15 dk. Sağarak sürtün devamlılığına destek olunmalıdır.
İnanın sevgili anneler bu sorunu yaşayan çok fazla anne var ve sorun geçici. Üzülmeden, kendinize ve bebeğinize inanarak emzirmeye devam edin!
Esra Ertuğrul