15.11.2011 - 10:55 | Son Güncellenme:
Jinekomasti, erkek memesinin olağandan büyük olması halidir. İnsan bedeninde östrojen ve androjen hormonları arasında bir denge mevcuttur, bu dengenin bozulması jinekomasti gelişiminde rol oynar.
Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, jinekomastinin bebeklik ,ergenlik çağında ve yaşlılıkta normal (fizyolojik jinekomasti) kabul edildiğini ve genellikle meme büyümesinin iki taraflı görüldüğünü kaydediyor.
Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık 13-16 yaşlarındaki (ergenlikteki) erkek çocuklarında görülür ve genç erkeklerin %90’nda bu durum kendiliğinden ortalama bir yıl (3 ay-3 sene) içinde geçer. Gerilemeyen durumlarda kalıcı jinekomasti olarak genç erkeklerde devam eder. Ergenlikteki jinekomasti hastanın kendisi veya ebeveynleri tarafından fark edilir, memede hassasiyet, ağrı ve büyüklük vardır. Çocuk hekimi ve/veya endokrinoloji uzmanı çocuk ve aileye yardımcı olur. Burada çocuk/genç erkeğin ciddi sıkıntıları vardır; giyindiği zaman giysiden meme büyüklüğü ve meme uçları belli olur. Çoğu genç, büyük memeler nedeni ile denize dahi girmekten çekinmektedir. Sosyal ilişkilerde önemli psikolojik sorunlar yaşanabilir. Bekleme sürecinde memelerde ağrı, hassasiyet ve ciddi psikolojik sorunlar olduğu takdirde ilaç desteğine başvurulabilir.
BAZI KANSERLER ve İLAÇLAR JİNEKOMASTİYE YOL AÇABİLİR!
Erkeklerde tek taraflı meme büyümesi meme kanserinin habercisi olabilir!
Prof.Dr. Sıdıka Kurul, bazı kanserlerin meme büyümesine yol açtığını vurguluyor.
Bazı organ kanserlerleri (akciğer,karaciğer,testis,böbreküstü), bazı sistemik hastalıklar (tiroid ,karaciğer ve böbrek hastalıkları), bazı ilaçlar, alkol, şişmanlık ve aşırı vücut geliştirme egzersizleri jinekomasti oluşumunda rol oynamaktadır. Erişkin erkeklerde tek taraflı meme büyümesi, meme kanserinin habercisi olabilir!
Prof.Sıdıka Kurul, ergenlik dönemi dahil, hayatın herhangi bir döneminde Jinekomastiye yol açan saptanabilir bir durum varsa bu sebebin öncelikle ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor.
JİNEKOMASTİ 16 YAŞINA KADAR GERİLEMİYORSA SORUN VAR DEMEKTİR
Ergenlik döneminde görülen jinekomastinin, ilk 6 ay -3 yıl içinde olguların çoğunda kaybolduğunu ,% 10 erkekte düzelme olmadığını kaydeden Prof.Sıdıka Kurul, tüm bu dönemlerde aile desteğinin önemine dikkati çekiyor.Jinekomasti oluşumuna yol açan bir sebep yoksa –ki bu konuda çocuk doktoru gerekli tetkikleri yapar ve çoğu çocuk/gençte anormal bir durum tespit edilmez- telaşlanmadan,acele etmeden , paniğe kapılmadan verilecek aile desteği hem büyük memenin kendiliğinden gerileme sürecindeki bekleme döneminde, hem de ameliyat kararında son derece önemlidir.
JİNEKOMASTİNİN TEDAVİSİNDE LİPOSUCTİON KULLANILIYOR
Meme büyüklüğü erkek beden algılaması açısından bir sorun oluşturuyor ise , estetik sorunun düzeltilmesi, beden şeklinin doğal hale kavuşması için gençlerin,daha doğrusu her yaşta erkeğin estetik cerrahlara müracaatı kaçınılmazdır. Prof.Sıdıka Kurul, izsiz veya minimal iz ile natürel erkek göğüs yapısına ulaşmak için liposuctionın tedaviye yeni bir boyut kazandırdığını ve günümüzde olguların büyük bir bölümünün bu yöntemle tedavi edildiğini belirtmektedir.
Prof. Kurul, Liposuction’ın yeterli olmadığı az sayıda hastada meme başına yapılan 2-3 cm lik bir kesi ile meme başı arkasındaki düğme şeklindeki sert meme dokusunun çıkarıldığını ve bunun minimal iz ile sonuçlandığına dikkat çekiyor.