23.07.2014 - 14:52 | Son Güncellenme:
Özellikle bir çok insanın sosyal ilişkilerini birinci dereceden etkileyen en önemli problemlerden bir tanesi de ağız kokusu.Ağız kokusu sosyal açıdan problem yarattığı gibi aynı zamanda da bir çok hastalığın habercisi olabiliyor.
DentGroup cerrahi ve estetik diş hekimi Dt. Bijen Muhit, ağız kokusu ve sebepleriyle ilgili bilgi verdi. Ağız kokusunun nedenleri ve mücadele yöntemleriyle ilgili bilgi veren Muhit, şöyle konuştu:
"Tıpta Halitosis olarak adlandırılan, hasta ile birlikte çevresindekileri de rahatsız eden nefesteki çirkin koku, agˆız ya da burundan ileri gelebiliyor ve önemli hastalıkların habercisi de olabiliyor.
Kötü ağız kokusu kis¸iler arası iletis¸imi olumsuz etkilediği gibi, kis¸ide sosyal baskı, psikososyal stres ve özgüven problemlerine de yol açıyor. Dent Group cerrahi ve estetik diş hekimi Dt. Bijen Muhit, dis¸ çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra, dis¸ hekimlerine yapılan en sık bas¸vuru nedeninin, agˆız kokusu olduğunu vurguluyor. Son 35 yıl içinde tükürükte ve nefeste bakteriler tarafından üretilen uçucu sülfür biles¸iklerinin (USB) direkt ölçümünün geliştirildiğini kaydeden Dt. Bijen Muhit, böylece kokunun kaynakları ve sebeplerinin daha net olarak ortaya konabildiğini belirtiyor. Muhit, ağız kokusu ve tedavisi ile ilgili şu bilgileri aktarıyor:
ERKEKLERDE ÜÇ KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR
Kötü ağız kokusu toplumda sıkça ve her yas¸ta görülür. Yetis¸kinlerin en az yüzde 50’sinde hayatlarının bir döneminde, özellikle sabah kalktıktan sonra sosyal olarak kabul edilemeyecek derecede agˆız kokusu vardır. Yapılan araştırmalar, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla ağız kokusu olduğunu ortaya koymaktadır.
YAŞLA BİRLİKTE AĞIZ KOKUSU ARTAR
Kötü ağız kokusu 20 yas¸ üzeri bireylerde de, gençlere oranla 3 kat fazla gözlemlenir. Orta yas¸ gurubundakilerde özellikle sabahları s¸iddetli bir agˆız kokusu görülür. I·leri yas¸ gruplarında ise, kullanılan protezler, tükürügˆün akıs¸kanlıgˆını yitirmesi ve sistemik hastalıklara bagˆlı olarak agˆız kokusu artar.
Agˆız veya agˆız dıs¸ı kaynak ayırımını yapmak için en kolay yol, agˆız ve burun kokularını kars¸ılas¸tırmaktır. Çünkü ağız kokusunun agˆız dıs¸ı nedenleri düs¸ünüldügˆünde akla gelen ilk organ, burundur. Burun solunumu, aslen tercih edilmesi gereken solunum tipidir. Agˆız solunumu ise burun tıkanıklıgˆı sonucu meydana gelmektedir. Koku, burundan kaynaklanıyor veya medikal sebeplere sahip ise ileri degˆerlendirme için bir tıp doktoruna başvurulmalıdır.
BAZI YİYECEKLER AĞIZ KOKUSUNA SEBEP OLUR
Ağız kokusunun fizyolojik nedenleri ise; açlık, mensturasyon, sigara içiciligˆi, kötü agˆız hijyeni, yemek artıkları, yüksek protein içerikli gıdalar, soğan, sarımsak, turp gibi odoriferöz yiyecekler, kahve, alkol ve bazı baharatlardır.
HASTALIK HABERCİSİ
Ağız kokusu, üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları, gastrointestinal sistem (mide-bağırsak), yemek borusu, karaciğer, otoimmün system (bağışıklık) ve kan hastalıkları, kronik böbrek yetmezligˆI, lösemi, AIDS ve metabolik hastalıklar gibi hastalıkların habercisi olabileceğinden, ciddiye alınmalı, ağız kaynaklı değilse muhakkak doktora gidilmelidir.
DİLİNİZİ DE FIRÇALAYIN
Dil fırçalamak, diş fırçalamak kadar önemli…
Dis¸lerden plagˆın uzaklas¸tırılması için pek çok ürün kullanılırken, üzerinde agˆız kokusu olus¸turan milyonlarca bakteri barındıran bir organın, yani dilin temizligˆi ihmal edilir. Dilin arka sırtı bakteri örtüsü ile kaplıdır. Yutkunmak ve pek çogˆumuzda oldugˆu gibi yumus¸ak diyetle beslenmek bu örtüyü kaldıramaz, sonuçta beyaz-gri ve mikroorganizmadan zengin bir tabaka orada bozulmadan kalır. Dildeki bu katmanın kokus¸ması sırasında olusan hidrojen sülfit ve metil merkap, doğrudan agˆız kokusuyla ilis¸kilidir. Bu nedenle, dilin fırçalanması en az dişlerin fırçalanması kadar önemsenmeli."