YaşamErin Brockovich BP’ye savaş açtı

Erin Brockovich BP’ye savaş açtı

23.05.2010 - 00:17 | Son Güncellenme:

Çevre konusunda verdiği mücadele Hollywood filmlerine konu olan Erin Brockovich, Meksika Körfezi’ni kirleten BP’ye karşı boykot çağrısında bulundu

Erin Brockovich  BP’ye savaş açtı

ABD’de 19 yıl önce bir kamu kuruluşu olan “Pasifik Gaz ve Elektrik”e karşı suya zehirli madde karıştırdığı gerekçesiyle hukuk savaşı açan ve kazanan Erin Brockovich, bugün de BP’nin Meksika Körfezi’nde neden olduğu çevre felaketine karşı halkı toplu mücadeleye ve boykota çağırdı.
1991 yılında küçük bir kent olan Hinkley’de bekar bir anneyken büyük bir skandalı ortaya çıkaran Brockovich, şirketin kentin suyuna zehirli atık karıştırdığını kanıtlamıştı. Bunun sonucunda şirket 333 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Eski güzellik kraliçesi
Eski güzellik kraliçesi ve etkin bir çevreci olan Brockovich, 1991’den beri şirketlerin adaletsiz politikalarına, su kirliliğine, kansere karşı mücadele ediyor. Brockovich, Florida’da BP’nin neden olduğu çevre felaketi yüzünden mağdur olan balıkçıları, turizmcileri ve bölgede yaşayan insanları zararlarının tazmini için petrol şirketine karşı dava açmaya davet etti. Şimdiye kadar umut verenin hep kendisi olduğunu ama 19 yıldır ilk defa kendini çaresiz hissettiğini belirten Brockovich bu defa durumun çok büyük ve karmaşık olduğunu söyledi. Brockovich, yapılması gerekenin BP’ye dava açmak olduğunu vurguladı.
BP’nin geçen ay Meksika Körfezi’nde bir yangının ardından batan petrol platformu, önlemeyen bir petrol sızıntısına neden olmuştu.


JulIa Roberts oynamıştı
ErIn BroCkovIch’in “Pasifik Gaz ve Elektrik”e karşı verdiği mücadele, 2000 yapımı bir Hollywood filmine de konu olmuştu. Filmde Brockovich’i Julia Roberts canlandırdı ve bu rol ona Oscar kazandırdı. Filmde bir avukatın yanında çalışan Brockovich, Pasifik Gaz ve Elektrik şirketinin bir bölgede toplu toprak satın aldığını fark edip olayı araştırınca, şir-ketin bölgeye ölüm-cül zehirli madde bulaştırdığını ortaya çıkarmıştı.

Yazarlar