Uyku eğitimi zararlı mıdır?

Eğer uyku eğitimini sincaplara verdirmiyorsanız ya da kör cahil ¨Hadi ben bugün bu çocuğu 1-2 bağırtayım bakayım uyuyacak mı¨ diyerek işe kalkışmıyorsanız HAYIR! ZARARLI DEĞİLDİR!

başlıklı yazımı ve yazalı 1 yıl oldu ve o zamandan beri ¨Uyku eğitimi bebeğin psikolojisini bozar, güven sorunu yaratır, burnu kulağına kaçar, parmağında ot biter, ensesine bülbül yuva yapar¨ve benzeri hikayeleri yaklaşık 563 milyon kez dinledim. ¨Yok efendim öyle bir şey!¨ diyerek konu hakkında bir yazı yazmak farz oldu.

Haberin Devamı

Her eğitimin olduğu gibi uyku eğitiminin de kuralları vardır:

  1. Uyku eğitiminin kurallarına uymak zorundasınız.
  2. Bebeğinizi çok iyi tanımak zorundasınız
  3. Kendinizi çok iyi tanımak zorundasınız
  4. Eşinizden (ya da çocuğunuzun yetişmesinde sözü geçen insanlardan) destek almak zorundasınız.
  5. İlk 3 ayını doldurmasını beklemek zorundasınız
  6. 1 yaşından sonra benim tavsiye ettiğim yöntemle uyku eğitiminin olmayacağını kabul etmek zorundasınız.
  7. Her kafadan çıkan sesleri duymazlıktan gelmek zorundasınız
  8. İstikrarlı ve kararlı olmak zorundasınız
  9. Bilgili ve bilinçli olmak zorundasınız, planlı ve programlı hareket etmek zorundasınız
  10. Bebeğinizin herhangi bir hastalığı olmadığına emin olmak zorundasınız

Bebeğin psikolojisinin bozulması tehdidinin bu kadar gelişigüzel yapılıyor oluşuna hayret ediyorum doğrusu. Psikoloji bu kadar iğne ipliğe bağlı bir olay yani... Anneannelerimiz babaannelerimiz hep akıl hastası çocuklar yetiştirmiş yani? Çok merak ediyorum hangimizin annesinin 24 saat bebeklerini koynunda taşıyacak vakti vardı? Pekçoğumuz 2 ya da daha fazla kardeşiz. Kaçımızın annesi sürekli birlikte yattı ve kaçımızda ¨güven¨sorunu oluştu psikolojisi bozuldu??

Milliyet

Her fırsatta paylaşıyorum sizlerle. Problemli/özgüven sorunlu bir çocuk izlenimi mi veriyor acaba? Binlerce yüzbinlerce aile çocuklarına uyku eğitimi veriyor... Benim yakın çevremin tamamı uyku eğitimi vermiştir çocuklarına... Hepsi birbirinden parlak ve mutlu çocuklar. Çok rica ederim uyku eğitimi hakkında korku hikayeleri yaratmayınız. Elbette bu bir tercihtir, uygun görürseniz uygularsınız görmezseniz uygulamazsınız. Ama uygulayan ya da uygulamayı planlayan insanları fikir yazılarını referans göstererek, kendi fikrinizi belirterek uyku eğitiminin ne feci bir iş olduğu hakkında yanlış yönlendirmemenizi rica edeceğim.

Uyku eğitiminin zararlı olduğu fikri Dr. Sears'ın başının altından çıkmıştır. konulu sayısında Dr. Sears'ın uyku eğitiminin zararlı olduğuna dair fikrini desteklemek için kullandığı çalışmalardan sözkonusu sonucun çıkarılamayacağını ortaya koymuştur.

¨Bebeği ağlatmak yoluyla vermek sakıncalıdır¨ diyor Dr. Sears. Beynini etkiler, gelişimini etkiler, travma yaratır falan filan... Neticede hasta bir çocuk ortaya çıkar. Bunu söylerken de birkaç çalışmadan örnek veriyor. Time, benim çok uzun zamandır yapmaya üşendiğim işi yapmış ve bu referanslara yakından bakmış. Burdan kendilerine teşekkürü bir borç bilir ve bu referansların Dr. Sears’ın ulaştığı sonucu desteklemediğini ortaya çıkardıkları için minnettar kalırım. Derginin açıklamasını aynen yapıştırıyorum:

A close look at the research, however, does not actually provide evidence that bouts of crying associated with sleep training affect brain development. Several papers Sears cites involved studies of rats. Other research showed that babies who cry excessively are more likely to suffer from, for example, attention-deficit/hyperactivity disorder, but it's not clear if they cry because of underlying neurological problems that later manifest as ADHD or whether the crying causes the ADHD.

Milliyet


Time diyor ki: Araştırmalara yakından bakınca nedenli ağlamaların (ben ağlama değil bağırma diyorum) beyin gelişimini etkilediğine dair bulgu yok aslında. Sears’ın referans verdiği birkaç makale farelerle yapılan çalışmalardan bahsediyor. Diğer çalışmalar aşırı ağlayan bebeklerin dikkat bozukluğu/ hiperaktivite (ADHD) gibi rahatsızlıklar yaşama ihtimalinin olduğunu ancak bu ağlamalar ADHD’ye mi neden oluyor yoksa ağlamalar sonradan kendini ADHD olarak gösteren nörolojik problemler kaynaklı mı, kesin değil.

Bu arada ÖNEMLİ not: bahsi edilen ağlamalar şiddetli ağlamalar. Uzun süren şiddetli ağlamalar… Bebeğin acı çektiğinin belli olduğu ağlamalar... Benim adlı yazımda bahsini ettiğim müsaade edilen bağırmalar değil yani. Bu kısmı da netleştirelim. Ha, bu ne demek? siz eğer 7 saat boyunca bebeğinizi acı çekmeye terkedecek yapıda bir anneyseniz elbette ki çocuğunuz güven problemli olacaktır. Siz o uyku eğitimini verseniz de vermeseniz de çocuğunuz problemli olacaktır. Ben burdan size onun garantisini veriyorum!

Bu noktada devreye bahsettiğim bilgi- bilinç şartı giriyor, bebeğinizi tanıma şartı giriyor: Hangi noktada bebeğinizin acı çektiğini anlamak ve her ne yapıyorsanız derhal son vermek zorundasınız. Bunu yapamıyorsanız uyku eğitimi vermeyiniz lütfen bebeğinize...

Gelelim literatürün konu hakkında neler söylediğine:

1- Aralık 26, 2006'da Sleep Dergisi'nde yayınlanan bir çalışma ebeveynlik yöntemleri ve uyku yaklaşımları konularını inceleyen kitapları karşılaştırmış. Bu kitaplardan:

  • %28'i birlikte uyumayı teşvik ediyor
  • %40'ı birlikte uyumaya karşı çıkıyor
  • %32'si ise birlikte uyumak konusunda tarafsız yaklaşıyor
  • %61'i uyku eğitimine teşvik ediyor
  • %31'i karşı çıkıyor
  • %8'i ise uyku eğitimine tarafsız yaklaşıyor

Yani: O sık sık referans gösterilen ¨Uzman¨lar ÇOĞUNLUKLA uyku eğitimini destekliyor ve birlikte uyumayı tavsiye etmiyorlar. Elbette azınlıkta kalanların görüşlerine değer verip onları dikkate alabilirsiniz. Bu da bir tercihtir ama bunları baz alarak korku hikayeleri yaratmayınız.

2- Avustralya'da yapılan ve Pediatrics Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre uyku eğitiminin (sanılanın aksine) bebeklerin gelişimine ve sağlığına HİÇBİR olumsuz etkisi yok! Çalışma ortalama 7 aylık olan 225 bebek üzerinde yapılmış ve bu bebekler 6 yaşına kadar gözlemlenmiş. Çıkan sonuç; uyku eğitimi alan çocukların uzun vadede ne duygusal ne de psiko-sosyal açıdan herhangi bir zarar görmedikleri yönünde.
Bu çalışmada uyku eğitimi alan bebekler benim tavsiye ettiğim yöntemle eğitilmişler. Yani camping out (siz odadayken bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenmesi) ve controlled comforting- graduated extinction (belli aralıklarla bebeğin bağırmasına cevap verme).

3- Bebeklerin ağlamalarına (tekrar edeyim: ben bağırmalarına diyorum) izin vermenin beyinlerine zarar verdiğini söyleyenlerin referans aldıkları çalışmalar yetimhanede yetişen, sürekli ihmal edilen bebeklerin üzerinde yapılan çalışmalardır. Bu bebekleirn yaşadıkları kronik ve ¨toksik¨olarak tanımladığımız strestir. Beyinlerindeki zarar uyku eğitimi kaynaklı değil, ihmal kaynaklıdır. Bunları göstererek bebeklerine uyku eğitimi vermiş olan ben ve benim gibi binlerce ebeveyni bunun zararlı olduğuna ikna etmek zordur. Yukarıda da belirttiğim gibi: sürekli olarak bebeğinizi ihmal etmeniz durumunda uyku eğitimi varsa da yoksa da beyni zarar görecektir.

Milliyet

Amerikan Pediatri Akademisi The Lifelong Effects of Early Childhood Adversity and Toxic Stress başlıklı raporunda bebeklerin yaşayabilecekleri stresi 3 farklı gruba ayırır:

  1. Pozitif Stres: Aşı sonrası yaşanan stres, kreşin ilk günü yaşanan stres, annenin işe gitmesi ile yaşanan sytres gibi geçici ve ciddi olmayan ve sevgi/ilgi dolu ortamlarda yaşandığı sürece bunun bebeğin sağlıklı gelişimini destekleyen bir stres çeşidi olduğunu söylüyor araştırmacılar.
  2. Tolere edilebilen stres: Ailede ölüm, boşanma, ayrılma nedeniyle ya da doğal afet sonucu yaşanan stres. Yine: ilgi ve sevgi dolu bir ortamda bulunduğu sürece çocuk bu tür stresi de atlatır, yaşananların da üstesinden gelebilir.
  3. Toksik Stres: Destek olacak, ilgi ve sevgi gösterecek ebeveynin sürekli olarak yokluğunda çocuğun yaşadığı dozu azalmayan aksine giderek artan ve çoğalan stres. Bu tip stresi yaşan çocuklara istismar edilmiş olanlar, terkedilmiş olanlar, yetimhanede yetişenler, doğum sonrası depresyon yaşayan anne ile yalnız kalmak zorunda olanlar ve madde bağımlısı ebeveynlerle yaşayan çocuklar örnek gösteriliyor. Toksik stres beyne ve bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebilir.

Bu durumda uyku eğitiminin beyne zarar verebilmesi için bebeğin toksik stres yaşıyor olması gerekir. Uyku eğitimiyle bunu başarabiliyorsanız bence bir an önce yatılı olarak tedaviye başlamalısınız. Ebeveyn olmak için uygun değilsiniz.

Yan madde olarak bebekle birlikte uyumanın babanın testesteron seviyesini olumsuz etkilediğini ortaya koyan bir çalışmadan bahsedelim. ¨Taraf gazetesinde yer alan, PLoS ONE dergisinde yayımlanan ve Filipinler’de 362 babanın katıldığı araştırma sonunda uzmanlar, çocuklarının yanında uyuyan babaların testosteron seviyesinin büyük oranda düştüğünü gözlemledi.¨ Bu alıntıyı yaptığım haber için bakabilirsiniz.

Eren Kaya