03.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Biz de bu fırsattan istifade, kimya eğitimi almasına rağmen, yemek programı ile tanıyıp sevdiğimiz 43 yaşındaki Sahrap Abla ile konuştuk; ilginç yaşam öyküsüyle karşılaştık... Kanal D izleyicilerinin Mutfakta Keyif programıyla Sahrap Abla olarak tanıyıp sevdiği Sahrap Soysal, şimdi Milliyet okurlarıyla da buluşuyor. Sahrap Soysal, bundan böyle her çarşamba günü Milliyetle birlikte dağıtılacak Keyifli Mutfak dergisinde, birbirinden ilginç yemek tarifleri verecek, yemek kültürü üzerine bilgiler aktaracak. İkizlerle gelen yeni hayat Nedenini kendi ağzından dinleyelim: "18 yıllık evliyim. Eşim estetik cerrah. Yaşım 40a geldiğinde büyük oğlum 13 yaşına ulaşmıştı. Çocuklarımı çok seviyordum ve yeniden çocuğumuz olmasını istedim. Hamilelik sürecinde ikiz çocuk dünyaya getireceğimi öğrendim. Doktorum durumun riskli olabileceğini söyleyerek, işimi bırakmamı önerdi. Böylece 16 yıllık iş yaşamımı bir kenara koydum. Bu arada eşimin işi nedeniyle New Yorktan bir teklif aldık. Şimdi 3.5 yaşında olan ikizlerim Hasan ile Ömer orada dünyaya geldi. Gümüşhaneli yüksek inşaat mühendisi baba ile yine Gümüşhaneli annenin 6 çocuğundan biri olan Sahrap Soysalın tüm çocukluğu Anadoluda geçmiş. Babasının görevi nedeniyle Elazığ, Kars, Adıyaman, Erzurum, Şanlıurfa, Bingöl gibi değişik illerde geçen çocukluğun ardından Soysal, ODTÜ Kimya Bölümünde yükseköğrenimini tamamlamış. Yaklaşık 16 yıl değişik kurumlarda yönetici olarak çalışan Soysal, 40 yaşında tüm kariyerini bir kenara bırakmış. "Hoş geldin Sahrap Abla" Soysal, New Yorkta çocuklarla eve kapandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu dönemde daha dikkatli televizyon izlemeye başladım. Çok hoş kadın programları hazırlanıyordu. Bizde de böyle programlar hazırlanması gerektiğini düşündüm. Türkiyeye geldikten bir süre sonra da e-kolayın "mahmure.com" sitesine anne-çocuk bölümüne yazmam istendi. Ben de ikizlerle yaşadıklarımı kaleme aldım. İlgi gördü, çok mektup aldı. Bu bölüm daha sonra Sahrap Abla olarak devam etti. Ardından Kanal Dde programlar sorumlusu Cansu Akbelden bu formatta bir program teklifi geldi. Böylece bir yıl boyunca Kanal Dde Sahrap Abla olarak gönderilen mektuplara yanıtlar verdim." "Misafir ağırlar gibiyim" "Bir akşam Kanal Dden arayıp programı teklif ettiler. Ben gurme değilim ama evli bir kadın ve bir anneyim. Yemekle hep iç içeyim. Bir kere misafir ağırlamak, misafire en iyi sofrayı sunmak çok önemlidir ailemizde. Ben de kendi evimde bu geleneği sürdürdüm. Kendimi profesyonel misafir ağırlayacı olarak kabul ediyorum." Bir süre tüketici programı da hazırlayan Soysalın yaşamındaki değişiklik yemek programıyla başlamış. Uzun süre program için mankenlerle deneme çekimleri yapılmış ancak seçenekler beğenilmemiş. Sonra... Aranan yüz bulunmuş: Muhteşem yemeklerin sırrı "Çocukluğum Anadoluda geçtiği için her şehrin yemek kültürü hakkında bilgim oldu. Görerek öğrendim hiçbir yemeği unutmadım. Öte yandan Batı kültürü aldım. Yurtdışında çok bulundum, başka ülkelerin mutfaklarına da ilgi duydum. Ben programda Doğu ve Batı kültürünü bir potada erittim. Örneğin anneannemin yaptığı keşkeği tarif ederken onun kullandığı tahta kaşıkla yapıyorum. Yemek tarifi verirken, Ağrıda bir insanın milföy hamurunu bulamayacağını bilerek onlara yol gösteriyorum. İçimden geldiği gibi davranıyorum. Halk beni kendi içinden biri olarak görüyor. Uzun yıllar çalıştığım için de çalışan kadınlara, çocuk ve gençlere özel mönüler sunuyorum. En büyük destekçilerim yapımcımız ve yöresel yemek danışmanımız Alev Kaman ile ustalarımız Mehmet Ergül ve Hüseyin Özoğuz."Sahrap Abla, çalıştığı dönemde de yemek yapmaya hiçbir zaman üşenmediğini belirtip kadınlara son olarak şu öneride bulunuyor: "Yemek yapmak sanıldığı kadar zahmetli değil, yeter ki sevgiyle yapın. Sevgiyle sunun. Sofraya bulgur pilavı ile soğan bile koysanız onu güzel sunun. Güzel bir sofra ve ne olursa olsun zevkle yenen bir yemek ailenin mutluluğunu ve keyfini de artırır." Soysal, kısa sürede yemek programları içinde zirveye yükselen Mutfakta Keyif programının sırrını da şöyle açıklıyor: Çocuklar için evde hamburger İşte Soysaldan bir yemek tarifi... Kendisi bu yemeği ev hamburgeri olarak tanımlıyor ve ikizlerinin gözde yemeği olduğunu söylüyor. Şöyle yapılıyor: Bayat ekmek, bütün olarak ıslatılır. Dış kabuğu çıkarılıp içine un katılır. Elde edilen hamurdan alınan parçaların içine evde bulunan kıyma, peynir, ıspanak ya da patatesten yapılmış iç eklenerek teflon tavada kızartılır. En çok önemsediği yemek çorba. Bildiği çorba türlerinin sayısını kendi bile hesaplayamıyor. Sosları yemeğin en önemli unsuru kabul ediyor. Herkesin kendi yaratıcılığı ile özel soslar hazırlamasını öneriyor. Mutfağından eksik etmediği iki şey, nar ekşisi ve krema. Soysalın ilk yemeğinin adı garnitür. Henüz 3 yaşında Elazığda, evdeki tüm yiyecekleri karıştırırak yaptığı yemeği, mahalledeki arkadaşlarına sunarak övgü almış. Soysalın favorileri