04.03.2021 - 17:26 | Son Güncellenme:
Dünya düzeyinde sigara kullanan pek çok insan bulunmaktadır. Bunların da çoğu sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Sigara kullananlarda, sürekli sigara içme dürtüsü oluşmasına bağımlılık ismi verilmektedir.
En Etkili Sigara Bırakma Yolları Nelerdir?
● Öncelikli olarak bağımlı kişilerin sigarayı bırakmanın faydalarını sürekli olarak kendilerine hatırlatması gerekmektedir.
● Sigarayı bırakmanın farklı seçenekleri vardır. Bunlar nikotin replasman, akupunktur, ilaç tedavisi ve hipnoz yöntemleri olabilmektedir.
● Sigarayı bırakmak için online destek programları da bulunmaktadır.
● Özellikle çevrenizdeki tetikleyicilerden kurtulmanız oldukça önemlidir. Sigara içilen yerlerden ve mekanlardan uzak durmalısınız.
● Sigara bırakmak için çevrenizdeki yakın gördüğünüz kişilerden yardım alabilirsiniz. Aile bireyleriniz ya da arkadaşlarınız olabilir.
● Kişiler çoğunlukla tütün içimine karşı koyamayacaklarını düşünmektedir. Bu gibi düşünceler geldiğinde kişinin bir süre durması ve kendini oyalayacak şeylerle uğraşması sigara içme isteğini azaltacaktır.
● Sigara içmek çoğu insan tarafından stresle başa çıkma yöntemi olarak görülebilmektedir. Nefes egzersizleri sayesinde bu durumun üstesinden gelmeniz mümkündür.
● Sigara içmeyi düşündüğünüz zaman ağzınızı meşgul etmek için bir şeyler çiğneyebilirsiniz. Sakız çiğnemek böyle durumlarda oldukça etkili olmaktadır.
● Günlük yapılan basit egzersizler kişilerin sigaraya olan bağımlılıklarının ortadan kalkmasında oldukça etkili olmaktadır.
Sigara Bağımlılığından Ne Kadar Sürede Kurtulmak Mümkündür?
Sigara bırakma süreleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bağımlılığın şiddeti, kişinin sigarayı bırakmak için motivasyonu, çevresel faktörler, kişilerin psikolojisi sigaranın bırakılmasında oldukça etkili olmaktadır.
Sigaranın bırakılmasının ardından ilk birinci ay oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde bireyler yoksunluk çekerler. Kişilerin fiziksel ve ruhsal dönemleri göz önünde bulundurularak gerekli durumlarda psikolojik destek almaları önerilebilmektedir.
1 ile 3 ay arasında yoksunluk hissi git gide azalır. Ancak bu dönemde kişilerde halsizlik ve depresyon gibi olumsuz durumlar görülebilmektedir. 3 ile 6 ay arasında ise kişilerde bir boşluk hissi meydana gelebilmektedir. Sigaranın yerine başka bir şey koyma istediği oldukça yoğun bir şekilde görülebilmektedir. 6 ay ile 1 yıl arasında ise kişiler artık iyileşme dönemine girerler ve sigara isteği yoğun bir şekilde azalmaya başlamaktadır.
Kişilerin sigaradan tam anlamıyla kurtulmaları tamamen kendilerine bağlıdır. Fiziksel ve ruhsal durumları, çevresel etkileri, bağımlılık durumu sigara bırakmada oldukça etkilidir.