05.08.2023 - 13:20 | Son Güncellenme:
Besinlerin tüketilmesiyle çeşitli vitaminlerin ve minerallerin vücuda girmesi söz konusu olmaktadır. Yetersiz beslenmeye bağlı olarak vücuda gerekli olan vitaminlerin yeteri kadar girememesi durumunda ise çeşitli rahatsızlıklar gelişmektedir.
Halsizlik ve Yorgunluk Şikayetiniz Varsa Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yetersiz ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak vücutta çeşitli vitaminlerin eksik kalması söz konusu olabilmektedir. Kendinizi nedensiz bir şekilde halsiz veya yorgun hissediyorsanız, demir eksikliğinden kaynaklanabileceğini söylemek mümkündür. Demir eksikliğinizin olması durumunda kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz.
Demir yönünden zengin olan besinlerin tüketilmemesi veya az tüketilmesi, şiddetli adet kanamalarının görünmesi gibi durumlarda demir eksikliği görülebilir. Hemoroid ve mide ülseri gibi rahatsızlıklara bağlı olarak da demir eksikliği görülebilir. Aynı zamanda yemekle birlikte kola, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketilmesi de demir emilimini bozabileceği için demir eksikliğine yol açabilir.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vücutta demir eksikliği olması durumunda kişide sürekli yorgunluk hali ve halsizlik görülmektedir.
Baş dönmesi,
Konsantrasyon problemleri,
Yorgunluk,
Çarpıntı,
Göz kararması,
Saç dökülmesi,
Tırnakların çabuk kırılması,
Depresif ruh hali,
Cilt renginin soluk olması gibi nedenlerde demir eksikliğine bağlı olarak görülebilir.
Demir Eksikliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vücudunuzda demir eksikliği olması durumunda uygulanacak olan tedavilerin kişiye göre değişiklik gösterebileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Öncelikli olarak demir eksikliğinin altında yatan nedenin anlaşılması gerekir. Demir eksikliğinin beslenmeden kaynaklanması durumunda kişinin beslenme düzenine demir içeren besinlerin eklenmesi gerekir.
Özellikle yüksek oranda demir içeren besinlerin; karaciğer, kırmızı et ve kurubaklagil olarak bilindiği söylenebilir. Vücudunda demir eksikliği bulunan kişilerin yemeklerden hemen önce ve sonra çay ve kahve gibi yüksek kafein içeren içeceklerin tüketilmemesine özen göstermesi gerekir.
Beslenme düzeninde değişiklik yapılması demir eksikliğini giderme konusunda yeterli gelmezse hastaya demir ilacı takviyesine de başlanabilir. Demir ilaçlarının doktor kontrolü dışında kullanılmaması gerektiğini söylemek de mümkündür.
B12 Vitamini Eksikliğine Dikkat Edin
Vücutta B12 vitaminin eksik olmasının en başta yorgunluğa yol açtığı söylenebilir. Aynı zamanda B12 vitaminin vücutta eksik olması; vücutta karıncalanma, kafa karışıklığı, unutma ve uyuşma gibi durumlara neden olabilir. B12 vitamini genel olarak hayvansal gıdalarda bulunan bir vitamin olarak bilinmektedir. Bu durumda özellikle de vegan beslenen kişilerde B12 vitaminin eksik çıkmasıyla karşılaşılabilir.
Folik Asit Eksikliğinde Halsizlik ve Yorgunluk
Folik asit, vücutta çözünmekte olan bir B vitamini türevi olarak ifade edilebilir. Folik asidin çoğunlukla yeşil yapraklı sebzelerde, baklagillerde ve yumurta da bulunduğu söylenebilir. Folik asidin vücutta eksik olması durumunda yorgunluğa ve kansızlığa yol açtığı söylenebilir. Folik asidin DNA ve RNA üretimi içinde oldukça önemli olduğu söylenebilir.
D Vitamini Eksikliğine Karşı Tedbirli Olun
D vitamini, vücutta depolanabilen ve yağda çözünebilen bir vitamin olma özelliğine sahiptir. Vücudun bağışıklık sistemi için ve kemik sağlığı için oldukça önemli bir vitamindir. En önemli kaynağı ise güneş ışınlarıdır. D vitaminin eksik olması durumunda ise halsizlik, yorgunluk ve kas ağrılarının görülmesi söz konusu olabilir.
Sodyum ve Potasyum Eksikliği
Vücudun temel mineralleri arasında sodyum ve potasyum yer almaktadır. Herhangi bir sebeple vücutta sodyum ve potasyumun eksik olması durumunda vücutta halsizlik, yorgunluk ve kas ağrılarının oluşması görülebilir. Yetersiz tuz alımının ise sodyum eksikliğine yol açabildiği bilinmektedir.