Doktorlar iştahsızlık için fizyolojik ve patolojik etkenler ile yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluştuğunu belirtiyor.
Fizyolojik iştahsızlığın temelinde bir hastalık etkeni olmaksızın çocuğun gelişim sürecinde karşılaştığı adaptasyon sorunları yatıyor.
Örneğin;
Diş çıkarma atakları en bilinen iştahsızlık nedeni olarak görülüyor.
Fizyolojik etken ise 1 yaşından sonra yavaşlayan büyüme-gelişmeye bağlı olarak çocuğun beslenme gereksiniminin düşmesi.
Ayrıca besinlerdeki geçiş dönemleri çocukların en yoğun iştahsız olduğu fizyolojik evreleri oluşturuyor.
Biz anneleri en çok yoran ve üzen konulardan biri çocuğumuzun yememesi. Biz de böyle bir dönemden geçiyoruz. Hava sıcaklıklarından mıdır? yoksa bir yaşımızı yeni doldurduğumuzdan mıdır? bilinmez bebeğime yemek yedirmek için 40 takla atıyoruz. Tam ek gıdaya alıştırdık derken tekrar başa sardık. Özellikle sabah kahvaltısı en büyük sorunlardan biri.
Benim bebeğim birçok şeyi birbirine karıştırarak verilen bulamaçları hiçbir zaman sevmedi. Ama bu tarifin lezzeti dondurma gibi olunca bayıldı. Bebeğinizin kilo alıp almaması önemli değil, asıl olan beyinsel gelişmenin en hızlı olduğu bu döneminde yeteri kadar protein ve vitamin alımını sağlamak. Kalorisini sağlıklı karbonhidratlardan karşılamak, bebek bisküvilerinden değil. Ayrıca hormonların çalışması için sağlıklı yağları da almasını sağlamak.
Bizim çok faydalandığımız sağlıklı kahvaltı tarifi umarım sizin bebeğinize de şifa olur:
1 küçük boy muz
3 tatlı kaşığı yoğurt
Yarım haşlanmış yumurta ( tam bir yumurtada tercih edebilirsiniz, bir yaş altı için sarısı)
1 tatlı kaşığı öğütülmüş badem ya da ceviz
Yoğurt ve muzu buzdolabından soğuk atıyorum içine, ferahlatıcı etkisi oluyor. Hepsini blenderdan karıştırıyorum. Smoothie kıvamında veriyorum.