Paleo Taş Devri Diyeti
Paleolitik devirde (Taş Devri ) insanların beslenme şekli. Taş devrinde yaşıyor olsaydık hayatta kalabilmek için, hayvanları avlayarak ve bitkileri toplayarak karnımızı doyuracaktık. Gün boyu fiziksel olarak çok aktif olmak ve çok kalori harcamak zorunda olacaktık.
Mağaralarda yaşıyor olsaydık, teknoloji olmasaydı her işi fiziksel güç kullanarak yapsaydık, yemek bulmakta zorlansaydık, obezite diye bir sorun olmazdı. Ama günümüzde teknoloji sayesinde neredeyse bir günü 100 metre bile yürümeden geçiriyoruz.
Taş devri insanının o dönem de ki beslenme tarzı, son yıllarda paleo diyeti adıyla moda bir diyet oldu. Her moda diyet gibi popüler olması, doğru ve sağlıklı bir diyet olması anlamına gelmez.
Ayrıca bir diyeti uygularken vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerini karşılayıp karşılamadığına dikkat etmek gerekir. Paleo diyetindeki bazı yasaklar bu kurala aykırıdır.
Paleo Taş Devri diyetine uygun beslenmenin prensipleri ;
. Atalarımızın bulabildiği ve yiyebildiği besinleri tüketmeliyiz. İşlemden geçmiş hiç bir besini yememeliyiz.
. Her sebze ve meyve doğal mevsiminde yenmeli. Yaz ve kış sebze ve meyveleri kendi mevsimlerin de yenmeli.
. Yenilen tüm yiyeceklerin en az %60 oranında çiğ yenmeli. Sebzeler çiğ veya çok az buharda pişmiş yenmeli. Etler ise az pişmiş olmalı.
. Üç beyaz şeker, un, tuz kesinlikle yasak. Zorunlu tüketilecekse de çok az tüketilmeli.
. Tüm sebzeler çiğ veya az pişmiş bolca yenebilir. Sadece patates, havuç, bezelye şeker içerdiği için tüketilmemeli.
. Et serbest ve sınırsız, yağ koymadan kendi yağında çok az pişirilecek. Doğal şartlarda beslenmiş hayvanların eti yenecek. Doğal yetiştirilmiş organik tavuk serbest.
. Balık ve balık yağı serbest, ızgara, buğulama pişecek. Çiftlik de yetiştirilmiş balık yasak.
. Ekmek, tüm tahıllar, un ve unlu gıdalar yasak. Çünkü insülin direncini artırıyor. Bu nedenle ekmek ve unlu besinlerin hepsi yasak!
. Meyvelerden içeriğinde şeker fazla olan meyveler yasak. Muz, incir, üzüm, şeftali,
. İçeriğinde şeker az olan meyveler sınırlı günde en fazla 1 porsiyon yenebilir.
. Yumurta serbest, günde 3 yumurta yenebilir. Ama rafadan haşlanmış pişirilecek.
. Baklagiller sadece hafta 2 kez tüketilebilir.
. İşlenmiş etler sosis, salam, sucuk kesinlikle yasak.
. Sakatatlar serbest ( ciğer, beyin, dil vb. serbest )
. Süt doğal olmalı. Marketlerden alınan pastörize uzun ömürlü süt kesinlikle yasak.
. Kefir faydalı ve her gün mutlaka içilmeli. Ama evde kendiniz kefir yapmalısınız.
. Balık ve balık yağı serbest, ızgara, buğulama pişecek.
. Hayvansal yağlar serbest. Tereyağı ve etin yağı yenebilir.
. Zeytin yağı, ceviz, keten tohumu, avokado, hindistan cevizi yenebilir.
. Ayçiçek yağı, misir özü yağı, kanola yağı yasak.
. Kuru yemişler, kavrulmamış ve tuzsuz sınırlı miktarda yenebilir.
. Soğan ve sarımsak güçlü antioksidandır çok tüketilmelidir.
. Meyve suyu, meşrubat, gazlı içecek, enerji içecekleri kesinlikle yasak.
. Kahveler yasak.
. Alkol yasak.
Paleo Taş Devri Diyeti uygularken dikkat edilecek noktalar.
. Sadece acıktıkça yiyin. Sık sık beslenmeyin.
. Tahıl kaynaklı karbonhidratlar yasak.
. Sebze kaynaklı karbonhidratlar serbest
. Düzenli olarak güneşlenin D vitamini için. ( Öğlen saatleri hariç )
. Her şeyi az pişirin ve yarı çiğ yiyin.
. Baklagilleri 2 gün suda bekledin ve bekletirken de suyu 4 kere değiştirin.
. Doğal beslenmiş ve doğada yetişmiş hayvanların etini ve yumurtasını yiyin.
. En az 6 – 8 saat uyuyun.
. Hareketli yaşam tarzı sürdürün. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın.
Paleo Taş Devri Diyeti ile zayıflamak, insülin direnci olan kişilerde faydalı olabilir. Ama Paleo diyeti herkese uygun bir diyet değildir. Böbrek rahatsızlığınız varsa Paleo Taş Devri Diyeti sağlığınızı bozabilir. Sağlıklı ve doğru beslenerek kilo vermek için, kişinin yaşı, kan değerleri, yaşam tarzı, aktivite durumu çok önemlidir.
Paleo Taş Devri Diyetinin, uygulanması gereken prensipleri :
. Doğal yetişmiş besinlerin yenmesidir.
. Doğal yetişmiş besinlerin kendi mevsimin de yenmesidir.
. Rafine edilmiş ve içine katkı maddesi eklenerek raf ömrü uzatılmış besinlerin yasak olmasıdır.
. Vitamin ve mineral kaybı olmaması için, besinlerin çiğ veya az pişirilerek tüketilmesidir.
Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;
Facebook : slimmingcenterestetik
Instagram : @slimmingcenterestetik
Diyetisyen Nurdan Çeliktaş