KONTROLLÜ YEMEK YEME
Birçok insan için sağlıklı kiloya ulaşmak ve onu korumak az ve düzenli yemeyi öğrenmekle eş değerdir. Problemin önemli bir parçası da bir porsiyonun ne içerdiği ile ilgili gerçekçi bir fikrin olmamasından ileri gelir. Miktarı fazla öğünler, restoranlardaki büyük menüler, tatillerde gidilen otellerde ki açık büfeler, fast foodlarda indirimli büyük boy menüler veya ücretsiz patates kızartmaları, ikincisi ücretsiz pizzalar gibi son yıllarda normal gibi düşünülmeye başlanmıştır. Buna ek olarak çocukluk dönemimizde öğrendiğimiz 'ikinci tabağı almakta sorun yoktur, tabaktakilerin hepsinin bitmesi gerekir, tatlı bir öğünün tamamlayıcısıdır gibi birtakım yeme alışkanlıkları da zor terk edilir. Fakat zor demek imkânsız değildir.
Tüm bunlarla baş edebilmek ve kontrollü yemek yeme için aşağıdaki stratejilerden faydalanabilirsiniz.
· Midenizi ve beyninizi tok hissetmek konusunda eğitebilirsiniz. Nasıl daha önce çok yemeye alıştıysanız şimdi de az yemekle de doymaya ve tokluk duygusuna alışabilirsiniz.
· Kontrollü yemek yeme için, yemeği tabaklara mutfakta koyun. Servis kaselerini yemek masasına getirmeyin ve mutfakta bırakın. Böylece tabağınızda ki yemeğiniz bitince, tabağınıza ilave yemek koymazsınız.
· Daha küçük bir tabak ya da kase kullanmayı deneyerek az yemeğin çok görünmesini sağlayabilirsiniz.
· Yavaş yiyip ve her bir parçanın tadına varmaya çalışın. Çünkü beyniniz hızlı yediğinizde çok geç olana ve siz çok fazla yiyene kadar tok olduğu sinyalini yani 'doydum' sinyalini alamaz.
· Sağlıklı ve düşük kalorili yiyecekleri öncelikli olarak tercih edin. Örneğin sebze çorbası, salatalar, sebze yemekleri gibi. Yağ oranı düşük bu yiyecekleri istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
· Kontrollü yemek yeme için, yemek yerken yemeğinize odaklanın. Ne yediğinizin ve ne kadar yediğinizin farkına vararak yiyin. Yemek yerken tv seyretmeyin.
· Tok hissettiğiniz anda hemen yemeği bırakın. Tabağınızı temizlemek zorunda olduğunuzu hissetmeyin.
· Evinizin bir bölümünü yemek için ayırın. Örneğin mutfak masası gibi. Böylece öğünlerinizi oturarak yemiş olursunuz.
· Tabağınızdaki her şeyi bitirdikten sonra hala açsanız taze meyve sebze gibi düşük kalorili şeyler atıştırın.
· Bir restoranda yemek ısmarladığınızda genelde porsiyonlar ihtiyacınızın iki üç katıdır. Kontrollü yemek yeme için, fazlasını bir kap isteyip eve götürebilirsiniz.
Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;
Facebook : slimmingcenterestetik
Diyetisyen Nurdan Çeliktaş