Yeni yıla girmenin heyecanıyla yediklerinize dikkat etmezseniz bu heyecanın bedelini tüm yıl ödersiniz. Yeni yıla nasıl girersen öyle geçer tüm yıl, bu da o batıl inanış değil mi?
En klasik ve de en çok yapılan hata yılbaşı yemeğinde nasıl olsa çok kaçıracağım diye bütün gün aç kalmaktır. Bütün gün aç kalmak bir fayda sağlamadığı gibi uzun açlık sonlarında yenen yemekler vücut tarafından depo edilir. Yani vücut yağ yakmak yerine yağ yapmaya başlar. Ayrıca yemeğe aç gidildiği zaman geniş sofralar karşısında oto kontrol de zorlaşıyor.
Yılbaşı masanızda çok fazla çeşit yemek yerine daha görsel süslü bir masanız olsun. Yemek için dışarıda bir restoran planınız var ise de sınırsız yeme-içme olanlardansa sınırlı olanları kontrol açısından daha kolay olup daha az kalori almanıza yardımcı olur. Yemek yerine aile ve arkadaşlarınızla birlikte eğlenceli sohbetli ortama odaklanın.
Çok kaçırılan, uzun süren gece sonrası hazımsızlık, şişkinlik, gaz sıkışmaları, ishal, mide bulantısı, reflü, tansiyon yükselmeleri, kalp sıkışmaları ve hatta kalp krizi görülebilir. O yüzden yılbaşı gecesi beslenmenize dikkat etmek, diyetleri çok bozmadan yemek çok önemlidir. Sağlık problemi ve kronik hastalığı olanlar muhakkak dikkat etmelidir.
Akşam yemeği başlangıçlarla başlayacağından enerji dengesi için öncelikle bu aşamada çok sağlıklı bilinçli tercihler yapmak gerekir. Evde limon suyu içine salatalık, havuç dilimleri veya yoğurt ile yapılan dip sosa batırılmış taze sebzeler; mayonezli yağlı kızartmalar yerine sağlıklı aperatif olacaktır. Başlangıç tabağında yer alan şarküteri ürünlerinden, kabuklu deniz ürünlerinden de kaçınmak gerekir. Bunların yerine peynir, hindi füme, taze sebzeler tercih edilmelidir.
Salatalar yağsız mayonezsiz tüketilebilir. Zeytinyağlı sebze tabakları ile sofranızı doldurabilirsiniz. Salatalar ve zeytinyağlı sebze yemekleri midede daha geniş hacim kaplayacağından çabuk doymanızı sağlar, diğer kalorili yiyecek ve içecek tüketimlerinde de daha kontrollü olmanızı sağlarlar.
Ana yemekte yılbaşı klasiği hindidir. Hindi etinin kolesterolü düşük sindirimi kolaydır. Hindi sevmeyenler o gece zaten genel tüketim fazla olacağından tavuk veya balık tüketmelidirler.
Çorba, pilav ve ekmek karbonhidrat grubundan sadece birini tercih etmelisiniz. Büyük yılbaşı akşam yemeğinde hepsi bir arada olmamalıdır.
Tatlı olarak ise meyve veya sütlü tatlıları tercih etmelisiniz. Kaymaksız cevizli kabak, ayva, armut tatlıları veya sütlaç, kazandibi…
Çerez faslında ise miktar kontrolü daha da önemlidir. Sohbet ve eğlenceli ortamlarda porsiyon ayırmadıysanız miktar kaçabiliyor. En iyisi kendi çerez tabağınızı oluşturmaktan geçiyor; 5 fındık, 5 badem, 5 antep fıstığı, 2 ceviz, 10 kuru üzüm, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi göz kararı küçük yarım bir kase yeterlidir.
En dikkatli olunması gereken konulardan biri de yemeklerin yanında su gibi giden içeceklerdir. Uzun sohbetli yemek faslı her gruptan yiyecekte hemen hemen kontrolü zorlaştırır. Meşrubat grubunu şekersiz ve kontrollü tüketmeniz iyi olacaktır. Alkol tüketenler ise rakı, viski, votka gibi alkol oranı yüksek içkiler yerine alkol oranı daha düşük şarap, şampanya tercih edilmelidir. Kadınlar maksimum 2-3 kadeh, erkekler 3-4 kadehi geçmemelidir.
Hem yılbaşı günü yemek kontrolünüzü sağlamanız açısından hem de 1 ocak yani yılbaşı ertesi fazla alınan alkolün atılmasına yardımcı olacağından çok önemlidir. Alkol vücuttan su ve mineral atılmasına neden olur ve susuz kalan vücut toksin ve yağ depolar. Yoğun alkolün atılmasını ancak su ve egzersiz hızlandırır. Kafein içeren çay, kahve, gazlı içecekler de ödemi arttırdığından sınırlandırılmalıdır. Ödem atmaya yönelik bitki çayları, mineral kayıpları için maden suyu daha iyi gelecektir.
1 ocak tatil olduğunu da düşünürsek güne güzel sağlıklı bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Bu kahvaltı Pazar kahvaltıları gibi geniş ve yok yok tarzı olmamalıdır, zaten bir gece öncesi fazlasıyla kaçırıldığı için yeterli miktarda bir kahvaltı yapmak daha sağlıklı olacaktır. Ispanak, mantar gibi taze sebzeler ile hazırlanmış az yağlı bir omlet, az yağlı bir peynir yanında tam tahıllı ekmek olsun, maydanoz -tere- roka-biber ve portakal-kivi gibi C vitaminli sebze ve meyveler yorgun düşen vücudunuza enerji verecektir. Siyah çay içenler çaylarını açık ve limonlu içmelidir. Bitki çayı hem midenizin yatışmasını sağlar hem de daha iyi hissetmenize yardımcı olur, tercihinizi adaçayı, rezene, ıhlamur, melisa, papatyadan yana kullanabilirsiniz.
Dyt.Buket Yavuz Koçoğlu