Yaza denk gelen ramazanlarla birlikte artık çok uzun saatler aç kalıyoruz. Açlık bazen susuzluğun da önüne geçiyor, özellikle kapalı ofislerde klimalar altında çalışanlar için... Bu noktada yediklerimiz de çok büyük önem taşıyor.
İftar için büyük hazırlıklar yapılıp, dolu sofralar kurulurken sahur sofralarına aynı özen gösterilmiyor. Halbuki iftar kadar sahur da çok önemlidir.Asıl açlıkla baş etmemizi sağlayan sahurda yediklerimizdir, çünkü o zaman yediklerimiz bizi iftara kadar tok tutabilir ve o şekilde oruç daha az etkileyecektir. Bunları göz önünde bulundurarak sahur, iftar ve gece yapacağımız bir öğünde neleri yemek daha tok tutar, mutlaka olması gerekenler;
Yumurta
Sahurun olmazsa olmazıdır bana göre...Çünkü kendisi eşi benzeri olmayan bir protein kaynağıdır. Haşlanmış olarak tüketilebileceği gibi çılbır olarak da tüketilebilir. Özellikle çılbır olarak tüketmeniz demek yoğurttan da ekstra protein almanız demektir, ekstra protein de ekstra doygunluk demektir, yani doygunluğunuzu ikiye katlamış olursunuz.
Tam Tahıllar
Lifleri sayesinde sindirimin yavaşlamasını sağlayarak uzun süreli tokluk hissi verir. Ortalıkta ekmekle ilgili söylenenlere inat ben yine bir diyetisyen olarak bildiğimi uyguladığımı söyleyeceğim. Ekmek yemekten korkmayın, ölçülü ve kaliteli ekmeği yiyin, ve de ekmeksiz diyet olmaz. Tüketin diyorsam sahurda da iftarda da pide tüketin demiyorum tabiiki, bunu sık sık tam tahıllı veya lif içeriği yüksek ekmekler ile değiştirerek tüketin diyorum.
Muz
Her ne kadar glisemik indeksi yüzünden eleştiri oklarının ilk hedeflerinden olsa da yüksek K(potasyum) kaynağı olması açısından tokluk süresini arttırmaya yardımcı olacaktır. Özellikle süt ve yoğurtla tüketildiğinde daha da fazla tokluk sağlar.
Elma
Kimileri sürekli elmanın avıktırdığını söylese de kabuklarıyla tüketildiğinde zengin lif içeriği sayesinde benim için hala tok tutucu meyveler arasındadır.
Badem
Zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezi olmasında iştah kapatıcı, tok tutucu özelliği ön plandadır. Ramazanda da sofralardan eksik edilmemesi gereken bir yağlı tohumdur.
Tarçın
Kan şekerini dengeleyerek iştahı azaltacak ve tokluk sağlayacaktır.
Bulgur-Mercimek
Midede şişme özelliği ile halk arasında çeşitli tabirleri almıştır. Lif içerikleri ve protein kaliteleri sayesinde tokluk sağlayacaklardır.
Hurma
Orucunuzu hurma ile açmaya özen gösterin. Çünkü hurma kan şekerini dengeler. Yediğiniz andan itibaren yüksek lif içeiği sayesinde tokluk hissi verip aşırı yemek yemeyi önler.
Çorba
İftarda su içerikleri ve midede kapladıkları yer nedeniyle kısa sürede az kalori ile doygunluk sağlarlar. Özellikle etli, sütlü, yumurtalı yani protein içeren çorba çeşitleri daha tok tutacaktır.
Sahurdan İftara aç olduğunuz zamanın su gibi akması dileğimle,
İyi Ramazanlar...
Dyt.Buket Yavuz
Ota Poliklinik