Elma armut derken, vücut şeklinden bahsediyorum. Çünkü yağlar vücudumuzda depolandıkları bölgelere göre vücudumuzu şekillendirir. Bazen ne kadar kilo verirsem vereyim onlar gitmiyor diyorsunuz ya işte o durum bu sebeplerden kaynaklanıyor. Her zaman bölgesel zayıflama dediğimiz bu durumlara özgü bir diyet olmadığını söylüyoruz. Evet o bölgeyi tek başına yok edecek bir çözüm yok lakin o bölgelerdeki en azından büyümeyi engelleyici hatta zayıflamayı destekleyici beslenme kuralları mevcut. Ülkemizde en belirgin 2 vücut tipi vardır elma ve armut olarak tanımlanırlar.

Haberin Devamı

Elma Vücut Tipi

Genel dikkat karın bölgesine çekilir. Sağlık açısından en riskli olan da budur, çünkü bel bölgesi kalınlaşması kardiyovasküler hastalıklar ve organ yağlanması açısından risk demektir. Bu bölgelerde büyümeye yol açan temel besinler; şekerli ve nişastalı besinler, içecekler, kafein… Elmalar bunları çok tüketir ve sonrasında bu tüketimlere bağlı gün ortasında ve öğle yemeğinden sonra tatlı isteği ve enerjisizlik oluşur. Bu durumlara karşı koymak zor olduğundan böyle beslenenlerde insülin direnci oluşur. Sonrasında da insülin direncine bağlı zor kilo verme gelir elbette… Bu durumlarda en önemli nokta kan şekeri dengesini belli seviyelerde tutmak için düzgün bir beslenme gerekir. Bu grup daha çok proteinden zengin; başlıca yumurta, et, tavuk, balık…sağlıklı yağlardan zengin; avokado, kuruyemiş, zeytinyağı… yiyecekler ile beslenmenize yer verin. Ve en önemlisi de bunlara ek yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere sebze tüketimin arttırın. Kısa ve öz basit karbonhidratlardan uzak durarak glisemik indeksi düşük beslenmek en önemli anahtarınız olacaktır.

Armut Vücut Tipi

Genel dikkat kalça ve basen bölgesine çekilir. Yani üst kısım ince yapıdadır. Sağlık açısından dediğim gibi elma gibi risk oluşturmaz. Organ yağlanması yoktur deri altı yağlanması mevcuttur. En çok bu bölgeyi eritmek zordur. İnce kısımlar gittikçe incelirken, kalın kısımlar aynı kalmaktadır. Bu vücut tipinde vücutta östrojen miktarı yüksektir işte bu yüzden östrojen salınımını arttıran besinlerden uzak durmak iyi gelecektir. Bölgesel yağlanmayı destekleyen yüksek yağlı süt ürünleri ve yüksek kalorili tatlılar genel olarak beslenmede bulunur. Bunlara bağlı olarak akşam yemek sonunda ve gece sonunda olağandışı bir açlık oluşur. Ve bu tüketimlere bağlı olarak açlık hep olduğu için bu olmaması gereken açlığa yenik düşülür ve bölgesel yağlanma desteklenmiş olur. Beslenmede azaltılması gerekenler çok yüksek yağlı süt ve ürünleri, ilaç ve hormon içerdiğini düşündüğünüz işlenmiş et ürünleri, kafein, alkol, soya, adaçayı, keten tohumu gibi… beslenmenizde yüksek lifli meyve ve sebzelere, yulaf, karabuğdaya yer açın… Yağ oranı düşük, yüksek proteinli gıdalar, light süt ürünleri tüketin… işte bunların hepsine dikkat ederek beslendiğinizde bölgesel büyüme engellenip ufak da olsa azalmalar başlayacaktır.

Haberin Devamı

Bu beslenme kurallarına dikkat ederseniz gitmeyen bölgesel yağlarınız gidecektir.

https://www.instagram.com/birbuketdiyet/

https://www.facebook.com/DiyetisyenBuket/?pnref=story

Haberin Devamı