21.05.2019 - 12:01 | Son Güncellenme:
Arıların giderek nüfusunun azaldığını vurgulayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyadaki gıda üretiminin dörtte üçüne katkı sunan arıların tehdit altında olduğunu vurguladı. Etabal Yönetim Kurulu Başkanı ve Balın GurmesiAhmet Bağran Aksoy, “Her mevsim tabiatın doğal sirkülasyonu gereği arı ölümleri olabilir. Şöyle ki; nektar toplamaya çıkan arı, kovana boş dönmemeye çalışır. Binlerce çiçeği her gün ziyaret eden arıların kanatları yıprandıkça, kovanına dönemez ve yaşamını sürdürmesi mümkün değildir, bu durum doğal bir ölüm sebebidir. Ancak, toplu arı ölümleri ise doğal nedenlerin dışında gelişen bir durumdur. Tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar, merdiven altı üretimle ortaya çıkan zirai ilaçların bilinçsiz ve uygun zamanların dışında kullanılması toplu arı ölümlerinin en büyük sebepleridir.” şeklinde konuştu.
Toplu arı ölümlerinin önüne geçmek için, denetimlerinde denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Aksoy, “Arılar aynı zamanda polinatörlerdir. Bir kovan dolusu arı, 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyonun üzerinde çiçeğin döllenmesini gerçekleştirir. Bu olmadığında yenebilen bitkiler ve meyvelerin tümü maalesef ortadan kalkar. Sonrasında ise bitkiyle beslenen hayvanlar ve insanlar ölmeye başlar. Bu da yaşamın sonu demektir. Böyle bir tehlike kapımızdayken denetimlerin sıklaşması ve denetimlerinde denetlenmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Arılar 1 Milyon Çiçeğin Döllenmesini Gerçekleştiriyor
Aksoy, “Arılar taşıdığı polenlerle 130 binin üzerinde farklı bitkinin üremesini sağlıyor. Bir kovan dolusu arı, 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyonun üzerinde çiçeğin döllenmesini gerçekleştirir. Bu olmadığında yenebilen bitkiler ve meyvelerin tümü maalesef ortadan kalkar. Sonrasında ise bitkiyle beslenen hayvanlar ve insanlar ölmeye başlar. Bu da yaşamın sonu demektir.” dedi.