Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Yirmi yaş dişleriniz, ağzınızın arkasına er alan üçüncü azı dişleridir. Yirmi yaş dişleri on yedi ve yirmi beş yaşında çıkabilir ve röntgende çıkıp çıkmayacağı anlaşılabilir. Ağzın çok gerisinde olduğu için doğru açıyla çıkmayabilirler ve diş etlerine veya çene kemiğine sıkışıp sizin için ağrılı bir sürece sebep olabilir. Doğru açıyla çıkmayan yirmi yaş dişleri, tüm diş diziliminizin hizasının bozulmasına ve çapraşıklıklara yol açabilir. Diş fırçası veya diş ipi ile temizliği tam yapılamayabilir bu durumda bakterilerin birikmesine ve çürüklerin meydana gelmesine sebep olabilir. Yirmi yaş dişleri tüm yetişkin dişlerinden sonra çıkar.

Haberin Devamı

Yirmilik dişlerin çekilmesi gerekir mi?

Düzenli diş hekimi muayenelerinizde  panaromik film sonrasında yapılan değerlendirmede eğer yirmi yaş dişinizin pozisyonunda problem, enfeksiyon, yer darlığı, çürük, ağız kokusu yoksa dişin çekilmesi daha sonra değerlendirilebilir. Ama unutulmamalıdır ki, bu belirtilerin hepsi aniden beklenmedik bir zamanda ortaya çıkıp çok daha fazla sıkıntı ve ağrıya neden olabilir. Bu durumun ortaya çıkmaması için önlem amaçlı da bu dişleri çekilmesini diş hekiminiz size önerebilir.

Yirmi yaş dişleri hakkında her şey

Gömülü 20 yaş dişlerinin çekilmemesi hangi sorunlara yol açabilir?

- Gömülü yirmi yaş dişi ikinci büyük azı dişinin kemik desteğini zayıflatır ve zaten rahat temizlenemeyen bu bölgede diş eti sorunları olabilir. Gömülü dişlerin erken dönemde çekilmesi diş eti problemlerinin oluşmasını engelleyebilir.

- Diş eti apsesine neden olabilir.

- Bir kısmı çıkmış dişlerde, o bölgedeki enfeksiyon yumuşak dokuya da sıçrar ve ağız kokusuna, ağrıya ve ödeme neden olabilir.

- Bazı durumlarda ağzın tam açılamaması hali de (trismus) oluşur. Bu durum daha da ilerlerse lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine de yayılır. Bu bölge iyi temizlenemediği için enfekte olmaya müsaittir.

- Yirmi yaş dişi kısmen veya tamamen gömülü olduğunda diş çürüğüne neden olan bakteriler hem ikinci büyük azıyı hem de yirmi yaş dişini etkileyerek her iki dişte de çürük oluşturabilir.

Haberin Devamı

- Gömülü dişler çıkarken çevresindeki kistik oluşumlar görülebilir. Bu oluşumlar büyüyüp kemikte rezorpsiyona (aşınmaya) neden olabilir ve kemikte büyük boşluklar oluşturup çene kemiğini zayıflatabilir.

Gömülü diş çekimi sonrasında nelere dikkat edilmeli?

- Çekim bölgesi kurcalanmamalıdır. Aksi takdirde ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.

- Operasyon sonrası bölgeye buz kompresi uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir.

- İlk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.

- İlk 48 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara kanamayı arttırıp iyileşmeyi olumsuz etkiler.

- Tükürülmemelidir. Sık sık tükürmek kanamayı arttırabilir ve pıhtıyı yerinden bozabilir.

- Eğer dikiş atılmamışsa çekim bölgesine steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır.

Eğer yirmi yaş dişi tam gömülü durumda ve herhangi bir probleme neden olmuyorsa çekilmesi gerekmez. Ancak bir kısmı ağız ortamında görünmeye başlayan yirmi yaş dişleri daha fazla çıkamıyorsa ya hemen çekilmeli ya da çok sıkı kontrol altında tutulup, belirtiler probleme dönüşmeden çekimi yapılmalıdır. Ağızda düzgün bir şeklide yerini almış yirmi yaş dişlerinin ise çekilmesi gerekmez.