Dt. Pertev Kökdemir

Dt. Pertev Kökdemir

p.kokdemir@swissmeddental.com

Tüm Yazıları

Diş hekimliği her zaman bugünkü kadar ağrısız ve etkili değildi. Anestezinin olmadığı zamanlarda 5000 yıl önce diş ağrısından bu kadar konforlu kurtulamazdık.

Diş hekimliğinin bazı yönlerinin yıllar içinde konforlu ve kolay uygulamalarla nasıl geliştiğini anlatmaya çalışayım.

İlk Diş Hekimi Kimdi?

Diş hekimliği  Mısır'da MÖ 2600 yılına kadar uzanır .O zamanlar çok fazla çürük yoktu çünkü diyetleri çok fazla şeker içermiyordu. Ancak bunun yerine periodontal hastalık ve mine erozyonu oldukça yaygındı. 

Haberin Devamı

Diş hekimliği tarihi ile ilgili eski kayıtlara göre, Hesy-Re olarak bilinen bir adam, tarihteki ilk diş hekimi olarak kabul edilebilir. Ancak günümüz diş hekimlerinden farklı olarak Hesy-Re, hastalara gerçekten uzun vadeli çözümler sunmuyordu. Çoğu çözüm, ağrıyı giderecek kısa süreli tedavilerdi. 

Orta Çağda ise diş ağrısını tedavi etmek için berbere gitmeniz gerekirdi. Sadece diş çekmekle kalmayıp saçlarınıza da şekil verirlerdi. Muhtemelen diş tedavisi için asla berbere gitmeyecek olsanız da, üst sınıflar o zamanlar ağız sağlıklarını sadece moda uğruna kontrol ettiriyorlardı.

İlk Diş Fırçası Ne Zaman Çıktı?

Diş fırçaları hayal edebileceğinizden daha uzun süredir var. Sadece plastik yerine bambudan yapılmışlardı ve kılları naylon değildi. At kılından yapılmış fırçaların kullanımı kadar misvak kullanımı da yaygındı.

İster inanın ister inanmayın, insanlar 1938 yılına kadar diş fırçalarını bu şekilde kullanmaya devam ettiler. 

O yıl, Dupont de Nemours diş hekimliği tarihinde naylon kılları tanıtan ilk kişi oldu. Doctor West'in Mucize Diş Fırçası ilk naylon diş fırçasıydı.

Daha sonra çoğu Amerikalı, II . Dünya Savaşı askerlerinin katı hijyen alışkanlıklarını benimsedi ve günlük yaşamlarında ağız hijyeni ile daha fazla ilgilenmek zorunda kaldılar.

Diş Macunu Ne Zaman İcat Edildi?

Diş fırçaları ortaya çıkmadan önce bile Mısırlılar dişlerini MÖ 5000 dolaylarında bir macunla fırçalamaya başladılar. Diş macunu, süpermarkette satın aldığınız normal tüplere hiç benzemiyordu, içeriğinin çok farklı olduğundan bahsetmeye gerek bile yok.

Haberin Devamı

Daha önce insanlar, dişleri ve diş etlerini temiz tutmak, diş beyazlatmak ve nefesi tazelemek gibi şu anda karşılaştığımız bazı sorunları çözmek için, içinde çeşitli maddelerin olduğu karışımları kullanıyorlardı. Örneğin, ana bileşenler olarak öküz toynakları, küller, yanmış yumurta kabukları ve pomza tozu kombinasyonunu kullandılar. Bu karışımlar ile dişlerini temizlerken aşınmaların olması kaçınılmazdı. Diş macunu, kabuk karışımından bu güne çok yol kat etti. Fakat ortak amaçları aynıydı. Dişleri temiz tutmak ve nefesi tazelemek.

Diş Teknolojisi Nasıl Evrimleşti?

Günümüzde bazı insanlar hala diş tedavisinde kullanılan alet sesinden nefret etse ve modern dişçilik aletlerinin neredeyse bir kabus olduğunu düşünse de, diş hekimlerinin eskiden kullanmak zorunda olduğu aletlerle karşılaştırıldığında büyük yol kat edildiğini söylemek mümkün.

Modern tıp ve teknoloji sayesinde artık sizi rahat ve ağrısız tutmak için çeşitli seçeneklerimiz var. Ancak 1810'da diş hekimleri diş anahtarı gibi aletler kullanmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Diş anahtarı, enfekte dişleri çıkarmak için bir aletti. Diş anahtarının kıskacı, dişiniz ve diş etleriniz arasında derin bir şekilde sabitlenirdi. Amaç, aleti bir kez yavaşça çevirerek bir dişi çekmekti. Ancak bu genellikle kırık dişlere, doku hasarına ve hatta çene kırıklarına neden olarak hastalarda enfeksiyona ek olarak daha fazla ağrıya neden olurdu.

Çok şükür o günler geride kaldı. Bugün, farklı anestezi çeşitlerine sahip olmanın yanı sıra, modern teknoloji ve daha hassas aletlerle, ağrınız olmadan ve çevre dokulara zarar vermeden tedavilerinizi gerçekleştirebiliyoruz.

Takma Dişler Nasıldı?

Protezler kabaca MÖ 7. yy'a kadar uzanır. Etrüsklerin hayvan ve insan dişlerini kullanarak takma dişler yaptıkları biliniyor. Şekerin aşırı tüketildiği 1700’lerde takma diş uygulamaları hız kazandı.

Şeker daha fazla çürümeye neden olmaya başladı. Öyle ki bir insanın doğal dişleriyle 50 yaşına gelmesi ender görünmeye başlandı. Ve insanlar dişlerini kurtarmak için yeni teknikler geliştirmeye başladılar.

Günümüzde hibrit porselenler, porselen kaplama tedavileri ve implant uygulamaları ile dişlerinizi kısa sürede ağrısız ve estetik bir şekilde yenilemeniz mümkün. Diş hekimliği uygulamaları gün geçtikçe ilerlemeye ve yenilenmeye devam ediyor. Diş hekimliğinde esas amaç, kendi dişlerinizle sağlıklı bir ağıza sahip olarak bir ömür geçirmeniz. Ancak kayıpların erken telafisi de sizi bir ömür boyunca özgürce gülümsetebilir.