Multipl skleroz ve bağışıklık sistemi
Vücudumuzun bağışıklık sistemi, bizi enfeksiyonlardan korumak için tasarlanmış mükemmel ve bir o kadar da karmaşık bir savunma sistemidir. MS, yani multipl skleroz da dahil olmak üzere otoimmün rahatsızlıklarda ise bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırır. Örneğin MS'li bir kişide bağışıklık sistemi, miyelin adı verilen bir yalıtım tabakası tarafından korunan merkezi sinir sistemindeki aksonlara (sinir liflerine) saldırır. MS, gözden beyine görsel bilgi gönderen beyindeki, omurilikteki ve optik sinirlerdeki bu aksonlara zarar verir. Bir MS atağında / alevlenmesinde farklı tipteki bağışıklık hücreleri, hedeflenen alandaki miyelinin çoğuna zarar verir veya yok eder.
Bağışıklık sistemi ile multipl skleroz (MS) arasındaki karmaşık ilişkinin nedeni halen sorgulanmaktadır. Bir teori, bağışıklık sisteminin beyin hücrelerini sağlıksız oldukları için yok ettiği yönündedir. Bir diğer teori, bağışıklık sisteminin normal beyin hücrelerini yabancı işgalcilerle karıştırdığını gösterir.
Virüsler ve MS
MS'in kökenleri genetik yatkınlıkla birlikte çevresel faktörlere de dayanmaktadır. MS'li kişilerde birçok virüs bulunur, bunlardan özellikle Epstein-Barr Virüsü (EBV) en tutarlı şekilde hastalığın başlangıcıyla bağlantılıdır. EBV, yaygın olarak mono olarak bilinen bulaşıcı mononükleoza neden olan virüstür ve dünya çapında insanlarda en yaygın virüslerden biridir. Bununla birlikte hastanın vücudunda ağır metal, kimyasal ve bakteri yüklerine de sıklıkla rastlamak mümkündür.
Biorezonans ve MS
İşte biorezonans metodu bu noktada önemli fayda sağlamaktadır. Öncelikle bağışıklık sistemini yoran ve zaafiyete sokan bakteri, virüs, parazit, ağır metal, kimyasal gibi çevresel faktörler temizlenip kişinin rahatlaması sağlanır. Bağışıklık sistemi rahatlatılır. Daha sonra bağışıklık sisteminin tepkisini değiştirmek için frekans tedavisi uygulanır. Ve aşama aşama bağışıklığı güçlendirmeye geçilir.
Beslenme ve MS
Aynı zamanda ozon tedavisi ve bağırsak florasını düzenleyici doğru bir beslenme planı da uygulanmalıdır. MS alevlenmeleri sırasında belirli bağırsak bakterilerine tepki veren bağışıklık hücreleri bağırsaktan beyne giderek beyni koruyabilmekte ve iltihabı azaltabilmektedir. Dolayısıyla bağırsak sağlığını önceleyen bir beslenme programı, MS hastaları açısından son derece önemlidir.
MS’te kombine tedavi
Kombine bir tedavi programı ile MS’te alevlenmeleri kısaltmak, şiddetini artırmak ya da tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilmektedir. Bu yaklaşımla MS’li hastaların belirtilerinin giderek azalması, sosyal hayatlarına rahatlıkla devam edebilmeleri ve bu anlamda iyileşmeleri sağlanabilmektedir.