Erken yaşta cinsel ilişki rahim ağzı kanseri riskini artırıyor

Rahim ağzı (serviks) kanseri, “serviks” adı verilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür.  Rahim ağzı kanserinin çoğuna human papilloma virüsü (HPV) neden olur.  Pap smear testi bu anlamda önleyicidir. Kanseri saptamayı değil, olası kanser gelişimine işaret eden hücre değişikliklerini ortaya çıkarmayı amaçlar.  Bu nedenle kadınlar düzenli olarak bu testi yaptırmalıdır. 

Rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde kişi hiçbir belirti yaşamayabilir. Olası belirtiler ise şunlardır: Pelvik ağrı, dönemler arasında kanama, cinsel ilişkiden sonra kanama, menopoz sonrası kadınlarda kanama, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık, vajinal akıntı ve keskin bir koku. Elbette bu nedenler doğrudan rahim ağzı kanserine işaret değildir; başta enfeksiyon olmak üzere pek çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz. 

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri evreleri

Rahim ağzı kanserini evrelemede yaygın olarak beş aşamalı sistem kullanılır.  Evre 1’de prekanseröz hücreler mevcuttur. Bu hücreleri smear testi ya da biorezonans testi ile tespit etmek mümkündür. Evre 2’de kanser hücreleri yüzeyden serviksin daha derin dokularına ve muhtemelen rahme ve yakındaki lenf düğümlerine doğru büyümüştür. Evre 3’te kanser artık rahim ağzının ve rahmin ötesine geçmiştir, ancak pelvis duvarlarına veya vajinanın alt kısmına kadar ilerlemiş değildir. Yakındaki lenf düğümlerini etkileyebilir. Evre 4’te kanser hücreleri vajinanın alt kısmında veya pelvis duvarlarında bulunur ve mesaneden idrar taşıyan tüpleri bloke ediyor olabilir. Yakındaki lenf düğümlerini etkileyebilir. Evre 4’te kanser mesaneyi veya rektumu etkiler ve pelvisten dışarı doğru büyür. Lenf düğümlerini etkileyebilir. Daha sonra karaciğer, kemikler, akciğerler ve lenf düğümleri gibi uzak organlara yayılabilir. 

Rahim ağzı kanseri nedenleri

Kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve büyümesinin sonucunda oluşur. Vücudumuzdaki çoğu hücrenin belirli bir ömrü vardır ve bunlar öldüklerinde vücudumuz onların yerini alacak yeni hücreler üretir. Anormal hücreler bölünmeye devam ederler. Böylelikle bir yumru veya tümör oluşturan aşırı hücre birikmesine neden olurlar.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri gelişme riskini artıran unsurlar şöyle özetlenebilir:

HPV: Cinsel yolla bulaşan bir virüstür. En az 13'ü rahim ağzı kanserine neden olabilen 100'den fazla farklı HPV türü ortaya çıkabilir.

Çok eşli cinsel yaşam ya da erken yaşta başlayan cinsel yaşam: Kansere neden olan HPV türlerinin bulaşması büyük çoğunlukla HPV'li bir bireyle cinsel temas sonucunda gerçekleşir. Birçok cinsel partneri olan kadınların genellikle HPV enfeksiyonu riski daha yüksektir.  Bir kadın ilk kez cinsel ilişkiye girdiği zaman ne kadar küçükse, HPV enfeksiyonu riski o kadar artar. Ne kadar geciktirirse, riski o kadar azalır.

Sigara içmek: Sigara tüm kanser türleri için önemli bir risk faktörüdür. 

Bağışıklık sistem zaafiyeti: Bağışıklık sistemi zayıf olan ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda risk artar.

Doğum kontrol hapları: Bazı yaygın doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı riski artıran unsurlar arasındadır.

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar: Klamidya, gonore ve frengi rahim ağzı kanseri gelişme riskini artırır. 

Serviks kanserinin tedavisi

Serviks kanseri tedavi seçenekleri arısında cerrahi, radyoterapi, kemoterapi en bilinenler olmakla birlikte ozon tedavisi, biorezonans, fitoterapi gibi destekleyici ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden de etkin şekilde yararlanılabilmektedir.