Uykunun, iyi beslenme ve hareketli bir yaşam tarzı ile birlikte sağlığın temel direği olduğunu biliyorsunuz. Her gece ortalama 7-8 saatlik uykumuzu almamamız yüksek tansiyondan artan obezite riskine kadar bazı rahatsızlıklara zemin hazırlar. Uyku önemlidir; çünkü uyanık olmak önemlidir. Uyanık olmak, zinde hissetmek ve verimli olmak için düzenli gece uykusu şarttır. Sadece bir geceyi bile uykusuz ya da birkaç saatlik az uyku ile geçirmek bilişsel olarak bizi olumsuz etkiler: Daha sinirli hissederiz, gün boyu uyuklarız, odaklanma güçlüğü yaşarız, hafıza ve dikkatle ilgili sorunlar baş gösterir. Bu da bizleri iş ya da okul verimliliğimiz açısından etkileyeceği gibi kaza geçirme riskimizi artırır ve depresyona daha meyilli hale getirir.
Gece uykusuzluğunun fiziksel etkileri de vardır. Uzun vadeli devam eden gece uykusuzluğu stres hormonlarında artışa neden olur ve bu da dinlenme halindeki kalp atış hızını ve kan basıncını artırır. Bu durum ara sıra yaşandığında genellikle endişe verici değildir. Ancak bir ay veya daha fazla sürerse, kalp sağlığınız, zihinsel sağlığınız ve bilişsel yetenekleriniz üzerinde kalıcı etkileri olabilir. Kronik uykusuzluğun vücudun beyaz kan hücresi üretimini artırdığı bilinmektedir; bu, vücudun önemli oranda strese maruz kaldığında gösterdiği tepkinin aynısıdır. Bağışıklık sisteminizdeki bu dengesizlik, kalp hastalığı ile doğrudan ilişkilidir.
Siz uyurken vücut birçok önemli süreçten geçer:
-Uyku, anıları hafızanıza kaydetmenize yardımcı olur. Uykusuz kaldığınızda, uyanıkken öğrendiğiniz şeyleri daha az hatırlarsınız. Uyku ayrıca beyninizin duyguları düzenlemesine yardımcı olur. Bu nedenle, kötü bir gece uykusundan sonra huzursuz hissedebilirsiniz.
-Siz uyurken, vücudunuz kaslar da dahil olmak üzere hasarlı dokuları onarmaya yardımcı olan proteinleri ve hormonları serbest bırakarak kendini onarmak için çok çalışır. Uykusuzsanız, vücudunuz daha yavaş iyileşir.
-Uykunun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Vücudunuzun hastalıklarla savaşma yeteneğini artırmaya yardımcı olur. Uyku sırasında vücut bağışıklık hücrelerini vücuttaki iltihapla savaşmaya yönlendiren proteinler olan sitokinler üretir.
Tüm bu nedenlerle geceleri karanlıkta ve en az 7, en çok 9 saat düzenli uyku sağlığımız için şarttır. Eğer geceleri uyumakta zorlanıyorsanız mutlaka bunun için çözüm aramalısınız. Uyumak için serin, sessiz ve karanlık bir ortam tercih etmelisiniz. Yatmadan önce parlak ışıklardan, ekranlardan ve kafeinden kaçınmalısınız. Akşamları egzersiz yapıyorsanız, yatmadan iki veya üç saat önce egzersizlerini bitirmiş olmalısınız.
Uyuyamadığınız için ne kadar çok endişelenirseniz, uykuya dalmak o kadar zorlaşır. Eğer uzun süredir uyku problemi yaşıyorsanız doktora başvurmalısınız. Altta yatan bir neden olabilir. Düşük kaliteli uykunun yaygın nedenleri arasında kronik ağrı, uyku apnesi ve tiroit bozukluğu bulunur.