Erkeklerde meme ağrısı neden olur?
Erkeklerde meme ağrısının nedeni çoğunlukla meme dokusundaki sorunlardan kaynaklanmaktadır.
Öte yandan erkeklerde meme ağrısının kas gerginliğinden kiste kadar çeşitli nedenleri olabilir. Bazı nedenler tedavi gerektirebilirken bazıları ise genellikle zararsızdır ve kendi kendine geçebilir. Şimdi bazı olası nedenleri ele alalım…
Jinekomasti
Her yaştan erkekte görülebilen, östrojen ve testosteron hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanan jinekomasti, meme dokusu miktarındaki aşırı ancak iyi huylu büyümeyi ifade eder. Memenin boyutu ve şekli değişir ve bu durum ağrıya neden olabilir. Çoğunlukla ösrtojenin artıp testosteronun azaldığı bir tablonun neticesidir. Bunun yanı sıra obezite ve yaşlanmaya bağlı olarak da gelişebilir. Hormonal sebeplerin giderilmesi ve obezite tedavisinde biorezonans metodu etkili bir seçenektir.
Kistler
Cilt altındaki yumrular olarak tanımlayabileceğimiz kistler genellikle zararsız olsalar da ağrıya neden olabilmektedirler. Kistin niteliğinin değerlendirilmesi için bir hekime başvurmak ve ağrı ile mücadele etmeden önce nedenine ve tedavisine odaklanmak gerekmektedir.
Kas gerginliği
Pektoralis majör ve minör, göğsü oluşturan iki ana kastır. Ağırlıklı göğüs egzersizleri yapmak veya kaslara aşırı baskı uygulamak zorlanmaya ve bu da ağrıya neden olabilir.
Göğüs yağ nekrozu
Yağ dokusunun hasar gördüğü yerde yağ nekrozu oluşur. Göğüslerde biyopsi dahil olmak üzere cerrahi müdahaleler de bazen bu hasara neden olabilir. Göğüs yağ nekrozu bir yumru oluşturabilir ancak kanserli değildir.
Fibroadenom
Göğüslerde oluşabilen kanserli olmayan bir başka yumru da fibroadenomdur.Bunlar en sık görülen meme tümörü türüdür ancak erkeklerde nadir görülür. Fibroadenomların pek çoğu meme kanseri riskini artırmaz.
Meme kanseri
Meme kanseri kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Meme kanseri, memede veya koltuk altında tümörlerin büyümesine neden olur ve bu da bölgede ağrı ve acıya neden olabilir.
Diğer olası nedenler
Vücudun diğer bölgelerindeki sorunlar da meme ağrısına neden olabilir. Örneğin karaciğer, kalp, akciğer hastalıkları, sırt, boyun ve omuz zedelenmeleri ya da anti-depresanlar da meme ağrısının olası nedenleri arasındadır.
Erkeklerde meme ağrısının risk faktörleri
Burada saydığım nedenler bazı farktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Örneğin jinekomasti riskini artırabilen anabolik steroidler kullanmak ya da meme ameliyatı gibi. Erkeklerde meme ağrısı riskini azaltmanın yolları arasında kendi alabilecekleri önlemler de yer almaktadır. Örneğin uzun mesafe koşu sırasında meme ucunun sürtünme ve tahrişten korunması ya da göğüs kasları odaklı egzersizlerde aşırıya kaçılmaması gibi…
Tedavi, meme ağrısının nedenine bağlı olacaktır. Tedavi her zaman gerekli değildir. Örneğin, kas gerginliğini tedavi etmek için genellikle bir dinlenme süresi yeterlidir. Meme yağ nekrozu da genellikle kendi kendine geçebilir. Ancak fibroadenom da dahil olmak üzere kitleler, tümörler ve kistler olduğunda mutlaka doktora danışılmalıdır. Genel olarak memenin bir kısmında veya tamamında şişme, meme veya meme başı ağrısı, cilt dokusunda pullanma, meme uçlarından olağandışı akıntı gibi şikayetler olduğunda doktora danışmalısınız.