Candida kabusunuz olmasın

Candida Albicans mantarı vücudumuzda zararsız bir şekilde yaşayan bir türdür. Ta ki bazı faktörler Candida mantarının kontrolden çıkarak çoğalmasına neden olarak Candida enfeksiyonuna yol açana dek…

Normal şartlar altında Candida zararsızdır ve semptomlara neden olmaz. Küçük miktarlar tipik olarak ciltte, ağız, vajina ve bağırsakta bulunur. Normalde bakteriler ve bağışıklık sistemi Candida nüfusunu kontrol altında tutmak için birlikte hareket ederler. Ancak bazı faktörler Candida’nın kontrolsuz bir şekilde çoğalmasına neden olarak kandidiyaz adı verilen bir Candida enfeksiyonuna neden olabilir.

Haberin Devamı

Candida neden çoğalır?

En yaygın nedenler şunlardır: Gebelik, geniş spektrumlu antibiyotikler, kemoterapi, HIV, şeker hastalığı. İkinci sırada gelen nedenler ise: Obezite, ağız kuruluğu, stres, doğum kontrol hapları, sıcak ve nemli hava, dar giysiler, takma dişler ve sigara…

Candida bulaşıcı mıdır?

Kandidiyaz tipik olarak kişiden kişiye geçmez, ancak bu mümkündür. Vajinal kandidiyaz, örneğin seks sırasında bir eşten diğerine geçebilir.

Candida vücutta yayılır mı?

Candida enfeksiyonu kan dolaşımına girerse, gözler ve böbrekler başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerine yayılabilir.

Candida belirtileri nelerdir?

Kandidiyaz belirtileri, enfeksiyonun konumuna göre değişir. Buna göre:

Ağız ve boğazda candida:Ağız veya boğazdaki kandidiyazisin diğer isimleri oral pamukçuk ve "orofaringeal kandidiyaz"dır. Dil, damak, iç yanaklar, dudak kenarları, diş etleri gibi bölgelerde beyaz lekeler, ağızda pamuksu bir his, kızarıklık ya da iltihaplanma, hafif kanama, tat kaybı ve ağrı görülebilir.

Ciltte candida: Tıbbi terminolojide "kutanöz kandidiyaz" denen bu durum genellikle derinin altında gelişir. Candida sıcak ve nemli ortamları sever. Daha koyu tenli kişilerde çatlayabilen veya soyulabilen iltihaplı cilt, daha açık tenli kişilerde ise kırmızı püstüllerle çevrili kırmızı, dairesel yamalar şeklinde kendini gösterebilir. Ciltte kaşıntıya sebep olur. Eğer kafa derisinde meydana gelirse saç dökülmesi de yaşanabilir.

Haberin Devamı

Tırnakta candida:Tırnak yataklarının çevresinde candidanın aşırı yoğunlaşması tırnaklarda kandidiyaza neden olabilir. Belirtiler arasında tırnak çevresinde ağrı, kızarıklık ve şişlik, tırnaklarda çatlama ve tırnak renginin beyaz ya da sarıya dönmesi sayılabilir. Ayrıca ilerlemiş vakalarda tırnak etinden ayrılabilir.

Vajinada candida: Oldukça yaygın rastlanan vajinal kandidiyaz, kendini en çok da beyaz, topaklı vajinal akıntı, vajinal kaşıntı, ağrı, özellikle de cinsel ilişki sırasında ağrı şeklinde belli eder. Hasta aynı zamanda idrar yaparken de ağrı veya rahatsızlık hissedebilir.

Peniste candida:Penis üzerindeki bir candida enfeksiyonuna "penil kandidiyazis" denir. Bu durum vajinal kandidiyazdan daha az yaygındır. Seks nedeniyle bulaşması sık görülür. Penil kandidiyaz, penisin ucunda ağrılı şişliğe neden olabilir. Ayrıca penis başı çevresinde ve sünnet derisinin altında tahriş ve yanma, sünnet derisini geri çekmede zorluk, sünnet derisinin etrafında biriken kalın, beyaz bir madde, peniste parlak beyaz veya kırmızı lekeler ve kötü kokuya yol açabilir.

Haberin Devamı

Kan kandidiyazı:"Candidemi", kan dolaşımındaki bir candida enfeksiyonu demektir. Belirtiler, enfeksiyonun vücuttaki konumuna göre değişir. Bununla birlikte, ateş ve titreme gibi genel semptomlara neden olabilir. Hızlı kalp atışı, hızlı nefes alma, düşük kan basıncı ile birlikte septik şoka neden olabilir.

Candida testi nasıl yapılır?

Kişinin semptomları candida doğrultusunda önemli derecede şüphe uyandırıcıdır. Derideki kandidiyazis yalnızca klinik muayene ile bile teşhis edilebilir. İç organlardaki ya da kandaki candida oluşumundan şüphelenildiğinde ise çeşitli kan testleri, mikroskobik inceleme ya da biorezonans testi uygulanabilir. Biorezonans testinin avantajı candida ile birlikte onu tetikleyebilecek ya da onun tetikleyebileceği diğer patojenleri de aynı anda inceleyebilmesidir.

Candida tedavisi nasıl yapılır?

Modern tıpta çoğunlukla kullanılan reçeteli ya da reçetesiz mantar önleyici ilaçlarla mantarın büyümesi engellenmeye çalışılır. Candida enfeksiyonunun konumuna bağlı olarak krem, kapsül, toz ya da enjeksiyon şeklinde ilaç verilebilir. Bazı vakalarda antibiyotik veya kortikosteroid kullanımının durdurulması istenebilir. Biorezonans metodu ile candida tedavisinde ise herhangi bir ilaç kullanılmaksızın candida mantarının ters frekansı verilerek vücudun neresinde olursa olsun temizlenmesi mümkündür. Bununla birlikte candida diyeti uygulanması da önem taşımakta ve tedavi sürecini hızlandırmakta ve etkinleştirmektedir.

Candidadan nasıl korunmalıyız?

Candida enfeksiyonu riskini azaltmak için cildinizi kuru ve temiz tutmaya özen gösterin. Bilinçsiz bir şekilde doktorunuzun talebi dışında antibiyotik kullanmayın. Şeker başta olmak üzere tüm paketli gıdalardan uzak durun ve sağlıklı beslenin. Diyabet hasta iseniz yine biorezonans metodundan da destek alarak tedaviye yönelin.