Her yıl doğan bin çocuktan yaklaşık 2-3’ünde doğuştan kalça çıkığı görülmektedir. Bebeklerde kalça ultrasonu ile erken teşhis mümkün olmakta ve zamanında tedavi ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Doğuştan kalça çıkığı neden olur?
Doğuştan kalça çıkığı yani gelişimsel kalça displazisinin tek bir nedeninden bahsetmek mümkün değil ancak en önemli nedeni genetiktir. Bunun haricinde bebek kız çocuğu ve/veya ilk çocuk ise, sezaryenle doğum sırasında, ters doğumlarda, doğum kilosu fazlaysa, bölgesel faktörler varsa doğuştan kalça çıkığı görülebilmektedir.
Doğum sırasında annenin kalça kemiklerinin genişlemesi için salgılanan reklasin hormonu bebeğe geçerse bebeğin kalça kemikleri de genişler ve kalça çıkığı meydana gelebilir.
Bebeklerde kalça ultrasonu güvenilirdir
Doğum sonrası bebeğe 2-6 ay arasında ultrason taraması yaptırılması gerekir. Alanında deneyimli radyologlar tarafından yapılan ultrason işlemi ağrısızdır. Bebek ultrason sırasında hiçbir rahatsızlık duymaz ve radyasyon içermemesi sayesinde son derece güvenlidir.
Doğuştan kalça çıkığı erken teşhis edildiği takdirde kolay şekilde tedavi edilebilir. Bebeklerde kalça ultrasonu için en uygun zaman 2-6 ay arasıdır. Bu süreç içerisinde kalça ultrasonu yapılmazsa geç fark edilen kalça çıkıklığı halinde ilerleyen yaşlarda yürümede aksamalara ve daha ciddi sakatlıklara neden olabilir.
Bebeklerde 6. aydan sonra kalça ultrasonu yapılamaz, röntgen ile değerlendirmek gerekir. Röntgen de radyasyon içeren bir tetkiktir. Bu nedenle erken dönemde ultrasonla incelemek daha risksiz ve sağlıklı olacaktır.
Bebekler kalça ultrasonuna nasıl hazırlanmalı?
Bebekler kalça ultrasonuna getirilmeden önce karnının tok, altının temiz ve uykusunu almış olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğin annesi ya da babası işlem sırasında bebekle beraber bulunmalıdır. Bebeklerde kalça ultrasonu uzman bir radyolog tarafından yapılmalıdır. Sakin ve rahat bir ortamda bebeğin konforu sağlanarak işlem gerçekleşmelidir.
Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler