Radyofrekans uygulamasının etkileri nelerdir?
Radyofrekans enerjisinin iğneler ile doğrudan dermis tabakası içine aktarılması sonucu burada oluşan koagülasyon ile kolajen liflerinde hızlı bir parçalanma sağlanır.
Bunun sonucu yeniden organize olan lifler kısa bir süre içinde kasılmayı, toparlanmayı sağlayacak şekle gelirler. Fibroblast hücrelerinin uyarılması ile yeni kolajen üretimi başlatılır.
Fraksiyonel radyofrekans uygulamasının kullanım alanları nelerdir?
· Cilt kırışıklıklarının tedavisi, cilt yenilenmesi
· Yüz, boyun, dekolte bölgesi sarkmaların tedavisi
· Yara izi (skar) tedavisi
· Sivilce ve sivilce izlerinin tedavisi
· Cilt lekelerinin tedavisi
· Gebelik çatlaklarının tedavisi
· Kilo alıp verme gibi çeşitli nedenlere bağlı oluşan çatlakların tedavisi
· Kol ve bacaklardaki sarkmaların tedavisi
· Gözeneklerin sıkılaştırılması.
Fraksiyonel radyofrekans uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Yeni teknolojik cihazlarda uygulama artık daha konforlu olmaktadır. Ancak yine de uygulama öncesi anestezik kremler ile oluşabilecek ağrı hissi minimuma indirilmektedir. Radyofrekans uygulamasının her mevsimde yapılabilmesi, lazer uygulamalarına göre avantaj sağlamaktadır. Uygulama yüz bölgesi için 30 dakika civarında sürmektedir. Genellikle kırışıklıkların azaltılması ve cilt kalitesinin artması için 3-4 hafta ara ile 2-3 seans yapılmaktadır. Ancak yara ve akne izleri için daha fazla uygulama gerekebilir. Uygulama sonrası 1-2 gün bir miktar kızarıklık olabilmekte, bazen hafif bir kabuklanma gözlenmektedir. Uygulama sonrası, ertesi gün uygun kapatıcılar ile sosyal yaşama rahatlıkla devam edilebilmektedir. Etkinin görünmesi birkaç hafta almaktadır. Maksimum etki ise son seanstan 3-4 hafta sonra izlenmektedir. Uygulama sonrası düzenli olarak nemlendirici ve güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır.
Dr. Hülya Sağlam
Dermatoloji Uzmanı