Yaz aylarında saçlarımızı güneş ışınlarından ve aşırı kuruluktan korumanın çeşitli yolları vardır:
UV ışınlarına karşı filtre görevi gören bazı seramid içerikli krem veya serum formunda saç ürünleri vardır ki bunlar saç şaftını kaplayarak saçları güneşe karşı korurlar. Bu ürünler UV önleyici olarak bilinirler. Yazın sık sık yıkanan saçların mümkün olduğunca havlu ile nemi alınarak oda sıcaklığında kurutulması, fön makinesi kullanımının en aza indirilmesi de UV ışınları nedeniyle hassaslaşan saçların daha da kurumasını önleyecektir.
Saçları UV ışınlarından korumak için şapka takılması iyi bir çözüm gibi görünmekle birlikte sürtünmeden dolayı saçlı deride saç kaybına neden olabilir. Bu durumda yapılacak en güzel şey belli saatlerde güneşe çıkmamak olacaktır.
Deniz ve havuz suyuna karşı da bone takmak iyi bir çözüm gibi görünse de hem alnı çok sıktığı hem estetik görünmediği hem de sürtünmeden dolayı saç kaybına neden olabileceği için pek tercih edilmez. Klora karşı bone dışında pek önlem alınamıyor olsa da deniz suyuna karşı su geçirmez (waterproof) özelliği olan saç korucu serumlar kullanılabilir.
Ayrıca bu dönemde kuruyan saçın taranmasını kolaylaştırmak için saç bakım kremleri kullanmak da önemlidir.
Yaz aylarında saç bakımı deyince akla elbette saç bakım ürünleri gelir. Ancak üstten sürülen ev bakım ürünlerinin deri altına nüfuz edebilmeleri için saçlı deriye çok iyi masaj yapılarak yedirilmeleri gerekir. Ayrıca derinin kompozisyonu ile sürülen ürünün içeriğinin de uyumlu olması gerekir. Her saç tipine özel saç bakım ürünü olmasına karşın vitamin içerikleri açısından belli bir standartları vardır. Bu nedenle yaz aylarında saç bakımında dışarıdan saça sürülen ürünler tek başına yeterli olmayabilir.
Burada devreye beslenme girer. Mevsiminde meyve ve sebze tüketimi saçlarımızın beslenmesine büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle A, E vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi saçlarımızın güçlenmesini sağlayacaktır. UV ışınlarıyla mücadelede çok önemli bir yeri olan, hücresel yenilenmeyi sağlayan A vitamininden zengin domates, karpuz, mürdüm eriği ve böğürtleni bol bol yemeliyiz. Aynı özelliklere sahip E vitamininden zengin şeftaliyi de beslenme listemize katabiliriz.
Bu dönemde ağızdan alınması gereken vitamin takviyelerine A vitaminini katmayız çünkü biraz önce saydığımız sebze ve meyvelerden bol miktarda tedarik edebiliriz. Ayrıca ekstra A vitamini ciltte lekelenmeye neden olabilir.
Klinik ortamda yapılabilecek saç bakımlarında ise mezoterapi ve PRP uygulamaları en başta yer almaktadır. Her iki uygulama da yaz ayları boyunca ve yaz bitiminde güvenle yapılabilir. Mezoterapi, saçlı deriye 2-4 mm derinlikte olmak üzere, saç folikülünün şaftı boyunca (saçın çıktığı gözeneğe), seri iğneleme tekniği ile uygun kokteyllerin verilmesidir. Haftada bir 4-6 seans olarak başlandıktan sonra 15 gün ara ile 2-3 seans ve sonrasında en az 3 ay ayda bir önerilmektedir. Tedavi kürü tamamlandıktan sonra seanslara ara verilebilir devam da edilebilir. Saç mezoterapisinde amaç mevcut saçın sağlığını korumak ve daha volümlü saçları hedeflemektir.
Platelet Rich Plazma kelimelerinin baş harflerinden alınan PRP; günümüzde cilt gençleştirme yöntemlerinden hücresel tedavide gelinen en iyi noktalardan biridir. Platelet trombosit demek olup; trombositler kanımızda var olan hücrelerdir. Trombositlerden salınan büyüme faktörleri hücrelerin onarım mekanizmasını devreye sokarak yaraların iyileşmesini sağlamaktadır.Saçlı deride çok hafif hasar yaratır gibi yaparak cildi uyarıp; yara iyileşme mekanizmasını devreye sokmak; deriyi gençleştirmek için bir tetiktir. Çünkü hücreler uyarı sonrası harekete geçer; yara iyileşmesini taklit edercesine üretim başlar, dolaşım artar, dokunun uyarılan bölgesi temizlenir, arınır; saçın sağlığı eskisinden daha iyi olacak şekilde geri kazanılır.