Hamilelik sırasında yükselen östrojen hormonu yüzünden bir anne adayı hem adet görmez hem de ikinci kez hamile kalamaz. Vücudu mümkün olduğunca bütün besinleri stoklamaya çalışır. Öyle ki dolaşan kan miktarı %20 oranında artar ve bütün besinleri önce bebeğe, kalanı ise saç, cilt ve tırnağa taşır. Bu dönemde anne adayının saçları ve tırnakları en sağlam ve uzun dönemini yaşar. Ancak hamilelik sırasında düzensiz beslenme, stresli yaşam, uykusuzluk, anormal kusma ve bulantı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durumda çoğu kez bebek yine sağlıklıdır fakat anne adayında cilt kuruluğu, saç dökülmesi ve tırnak kırılması görülebilir.
Gebelik sonlandıktan yaklaşık 4 ay sonra kadının başta östrojen olmak üzere tüm hormonları eski haline dönmeye çalışır. Dolayısıyla anne çoğu kez adet görmeye başlar, progesteron hormonu yükselir, rahim duvarı dökülür. Saçlar da benzer bir mekanizmayla dökülmeye başlar. Bu durum kesinlikle fizyolojiktir, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. Dökülen saçlar hamilelikte dökülmesi gereken ama dökülmeyen saçlar olduğu için yerine konmasına gerek yoktur.
Saç dökülme miktarı bazen bir anda ve çok, bazen de normal düzeyde ve aralıklı olabilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte bu durumu 1-2 ay gözlemlemek gerekir. Süt veren ve hala adet görmeyen annelerde bile bir miktar saç dökülmesi normal kabul edilir.
Süresi uzayan saç dökülmelerinde; detaylı kan analizi ve tüm vücut muayenesi bir dermatolog tarafından yapıldıktan, altta yatan başka bir sebep olup olmadığı araştırıldıktan sonra uygun görülen tedavi uygulanır.