Güneş lekeleri nasıl oluşur, nasıl tanıyabiliriz? Diğer lekeler ve benlerden nasıl ayırırız?
Güneş lekelerinin bir kısmı sadece güneşlenme sonrasında görülür ve mutlaka güneşe maruz kalan yerlerdedir. Kenarları yıldızsı uzantılar gösteren bu lekeler sütlü kahverengi renktedir ve 0.5-2 cm arasında değişen çeşitli büyüklüktedir. Kalıcı olan bu lekelere lentigo solaris yani güneş (solar) lekesi denir. Çiller ise güneşle ortaya çıkar ancak kalıcı değildir ve kışın tekrar kaybolur. Bir kısım lekeler ise yine güneş gören yerlerdedir ancak altta yatan başka bir sebep de bulunabilir. Bunlar genellikle bayanlarda görülen ve hormonal olarak oluşmuş olan lekelerdir. Benlerin ise güneşe maruz kalındıkça sayıları artabilir veya renkleri koyulaşabilir, boyutları büyüyebilir. Ancak güneş görmeyen yerlerde de görülebilirler. Deriden daha kabarık veya deri düzeyinde olabilirler. Bu durumda bu tip benlerin veya oluşumların Dermatoloji Uzmanı tarafından dermatoskop cihazıyla taranmaları ve takip edilmeleri gerekir.
Güneş lekelerinin tedavisi nasıl olur?
Çok yeni ve yüzeyel olan lekeler cildin üst tabakasının mekanik olarak soyulmasıyla (mikrodermabrazyon yöntemi) veya kimyasal peeling ile tedavi edilebilir. Ancak eski veya daha derin lekelerin tedavisi daha zordur ve zaman alır. En çok tercih edilen tedavi yöntemi IPL lazer veya soyucu lazer tedavileri ve derin kimyasal peeling yöntemleridir.
Cildi beyazlatan, lekeleri açan kremler etkili midir?
Bu kremler yeni ve yüzeyel lezyonlarda başarılı olabilir. Bazen diğer tedavilere destek olarak da kullanılabilmektedir. Kremlerin hangisinin uygun olduğuna mevcut lekenin derecesine ve kremin içeriğine göre karar verilir.