Adet düzensizliği period zamanlarının erken ya da geç olması durumudur. 28 günde bir (veya bu süreden 2-3 gün daha kısa veya uzun) adet görmek olağan kabul edilir. Menstruasyon sırasında hanımların cildinde değişiklikler olur. Bu dönemlerde yumurtalıklardan (overlerden) salgılanması artan hormon “progesteron hormonu” olup; akne tetikçisi olarak cildi etkiler.
Ayrıca cildin yağ üretimi de (sebum) arttığı için gözeneklerde genişlemeler, gözenek içlerinin dolması, dolayısıyla tıkanması, beyaz nokta oluşumları, bunu takiben siyah nokta oluşumu görülebilir. Artan yağ üretimi ve gözeneklerin tıkanması bakteriler için enfes bir “besiyeri” oluşturarak bakterilerin yuvalanmalarına neden olacak ve aknenin tipik kırmızı, ağrılı kabarık sivilcelerini oluşturacaktır.
Şayet adetler düzenli değilse; progesteron ve benzeri androjenik etkili hormonlar sürekli yükselerek bu dönemi hiç bitmiyormuş gibi yaşatacaktır. Bu döneme özgü aknelerin yerleşim yeri özellikle kulak önünden itibaren çene kemiği hattı boyunca, ağız çevresi, yanakla boyun arası ve boyun bölgesidir.
Hormonal tip sivilce veya aknenin tedavisi genellikle altta yatan adet düzensizliği problemine yol açan hastalıkların (polikistik over, adrenal bez hastalığı vs. gibi) çözülmesidir. Bu amaçla Cilt Hastalıkları Uzmanının tedavisine doğum kontrol hapları da eklenebilmektedir. Ancak bu hastaların mutlaka bir Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı ile beraber takip edilmesi gereklidir.