SağlıkDown Sendromlu Bebek Nasıl Anlaşılır? Yenidoğan Bebeklerde Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Down Sendromlu Bebek Nasıl Anlaşılır? Yenidoğan Bebeklerde Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

05.05.2021 - 16:04 | Son Güncellenme:

İlk defa 1866 yılında İngiliz John Langdon Down tarafından Down sendromu tanımlandı. Down sendromu, çok sık tespit edilen kromozomal bir hastalıktır. Bu hastalık tanımlandıktan yaklaşık 100 yıl sonra Fransız hekim Jerome Lejeune, down sendromunun 21. kromozomun tamamen ya da kısmi bir kopyası sonucunda ortaya çıktığı söyleniyor. Down sendromlu bebek nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Down Sendromlu Bebek Nasıl Anlaşılır Yenidoğan Bebeklerde Down Sendromu Belirtileri Nelerdir

Down sendromu, kromozomal sayının anormal olması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktan çok genetik bir anormalliktir. Down sendromlu çocukların fiziki özellikleri ve tıbbi sorunları çocuktan çocuğa göre değişiklik gösterebilir. Bazı çocuklar için çok fazla tıbbi bakım gerekirken diğer çocuklar rahatlıkla sağlıklı bir hayat sürebilirler.

Haberin Devamı

 

 Yeni doğan Bebeklerde Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?

 Down sendromlu çocuklar, yukarı doğru çekik gözlere, düz bir yüz profiline ve dışarı taşan bir dil yapısına sahiptir. Hasta yeni doğan bebekleri diğer bebeklere oranla biraz daha küçük, kulakları küçük, başlarının arkası düz, burun kökü basık ve düz, ağızları küçük olduğu için de genellikle dilleri dışarıda olur.

Bu tipik görünümleri nedeni ile Down sendromlu bebekler doğumdan sonra diğer bebeklerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Bu bebeklerin kolları, bacakları ve boyunları normalden daha kısadır. Kısa ve geniş bir parmak yapısına sahiptirler. Yeni doğan bebeklerde yüz görünümlerinin yanı sıra diğer en belirleyici özellik ise, gevşek eklem ve kas yapısıdır. 

Haberin Devamı

 

 Down Sendromunun Tedavisi Var mı?

Down sendromu önlenemez ama bu hastalık, bebek doğmadan önce tespit edilebilir. Down sendromlu çocuklarda pek çok sağlık sorunu görülebilir. Ama bu sorunların tedavisi de vardır. Ama down sendromunun bilinen bir tedavisi yoktur. Bu hastalık özenli bir bakım ve destek tedavileri ile ömür boyu sürecektir. Down sendromlu çocuklar, mutlu, sağlıklı ve farklı toplumsal alanlarda topluma katkı sağlayabilecek şekilde yetiştirilebilirler.

 

 Down Sendromlu Bebeklerde Görülen Fiziki Sorunlar

 Bebeklerde kas yapısının yumuşak olması, süt çocuklarında kabızlığa, gevşek ve şiş bir karın yapısına, beslenme ve emme problemlerine neden olabilir. Bu sorun zamanla düzelse de Down sendromlu çocuklarda emekleme, yürüme ve oturma gibi dönemler diğer çocuklara göre daha geç yaşanır.

 Down sendromlu çocuklarda genellikle doğuştan gelen kulak, kalp, bağırsak ve solunum problemleri yaşanır. Down sendromlu bebekler, doğumda ortalama bir boy kilo ile dünyaya gelir. Fakat büyüme ve gelişme hızları diğer bebeklerden daha yavaş ilerlediği için yıllar ilerledikçe akranlarından daha cılız kalırlar. Bu çocukların zeka düzeyi diğer çocukların altında kalır. 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar